Get Adobe Flash player

Finn Rally 2014 - 1. nap

A Finn Rally 1. napja

 

Évek óta hagyomány, hogy a Finn Rally a versenyhétvége csütörtök délutánján rajtol el. Nem volt ez máshogy 2014-ben sem. A párosokra négy szakasz várt, ezek össztávja hatvan kilométert tett ki.

A Volkswagen Motorsport esőtáncot járt a start előtt, hiszen a világbajnokságban élen álló három párosuk nedves körülmények esetén nem szenvedett volna olyan hátrányt a rajtpozíciójával, mint száraz körülmények közepette. Az alakulat imái meghallgatásra találtak.

Ennek megfelelően két sztárjuk uralta a napot, Jari-Matti Latvala megnyerte az első két gyorsaságit, majd Sebastien Ogier-vel egy időt autózott. A záró, városi gyorsaságin a finn nekiment ugyan egy szalmabálának, de nem sokat vesztett ezzel, és élen zárta a napot. Csapattársa, Ogier elkövetett néhány apró hibát, de lőtávolságban tudott maradni Latvalához képest.

A két volkswagenessel egyedül Kris Meeke tudta tartani a tempót valamelyest, a Citroen Racing pilótája tíz másodpercen belül maradt hozzájuk képest. A folytatást a negyedik pozícióban váró Mikko Hirvonen ugyanakkor már huszonhat másodperc hátrányban van.

Jól kezdett Juho Hanninen, de egy helyet hátracsúszott, mikor visszatért a mezőny a lankamaa-i szakaszra. A hyundai-os hátrébb rajtolhatott csak, a gyorsasági pedig egyre inkább nyomvályússá vált. A két finnt és az őket követő Andreas Mikkelsent néhány tized választja el egymástól, de Mads Ostberg sincs túl messze tőlük. Sem Hirvonen, sem Ostberg nem volt elégedett a nap folyamán mutatott teljesítményével. A nyolcadik helyen a lassúra írt itinerre panaszkodó Thierry Neuville várhatja a folytatást, utána Robert Kubica ás Hayden Paddon következik.

A WRC 2-ben Ott Tanak ragadta magához a vezetést, az észt versenyző kormányszervója a harmadik szakaszon elment, ráadásul defektet is kapott, így jelentősen visszaesett. Az élre ezek után Jari Ketomaa került Ford Fiesta R5-ösével, akit több mint fél perccel lemaradva Karl Kruuda követ. A Ford Fiesta S2000-esbe visszaülő pilótát szorosan követi a Fiesta RRC-t kormányzó Eyvind Brynildsen.

A WRC 3 és a juniorok mezőnyének állása megegyezik, ezekben Martin Koci zárta az élen a verseny első napját, a második helyen Stephane Lefebvre, a harmadikon Teemu Suninen található.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 29m 17.9s
2. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +4.5s
3. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +9.2s
4. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +26.4s
5. Juho Hanninen Hyundai Motorsport i20 WRC +27.1s
6. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +27.2s
7. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +30.9s
8. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +38.8s
9. Robert Kubica RK M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +52.1s
10. Hayden Paddon Hyundai Motorsport N i20 WRC +1m 6s

 

Andrew

 

2014. július 31.