Get Adobe Flash player

Finn Rally 2014 - 2. nap

A Finn Rally 2. napja

 

A Finn Rally pénteki napjának programjába kilenc szakaszt iktattak a szervezők. A párosoknak kétszer kellett teljesíteniük négy klasszikus gyorsaságit, melyek után a harjui utcai szakasz szerepelt még az itinerben. A gyorsaságik összesen 135 kilométert tettek ki.

A szabályok szerint továbbra is a világbajnoki pontverseny állása szerint rajtolt ugyan a mezőny, de ez a két éllovast nem igazán zavarta. Bár volt egy meleg pillanata, Jari-Matti Latvala rögtön nyert két szakaszt, és némileg növelte előnyét, mielőtt az első kör végén a szervizbe érkeztek az autók.

Sebastien Ogier úgy vélte, az első rajtpozíció is egy faktor volt hátrányának növekedésében, főként a kakaristoi szakaszon, de hozzátette, csapattársa nagyszerű formában versenyez. A kérdéses gyorsaságin Kris Meeke kihasználta kedvezőbb rajtpozícióját, és bezsebelt egy részsikert. Két kisebb hibázása ellenére egyedül az észak-ír citroenes volt az, aki továbbra is lőtávolban volt ekkor a Volkswagenhez képest.

Mikko Hirvonen csaknem negyven másodperccel állt a dobogósok mögött, akit Andreas Mikkelsen és Mads Ostberg követett. Ostbergék az előző nap szenvedései után módosítottak a DS3 WRC beállításain, ami után egyre inkább kezdett visszatérni a norvég önbizalma.

Juho Hanninen egy második szakaszidővel nyitott reggel, de a következő gyorsaságin volt egy lassúdefektje, nekicsúszott egy partoldalnak, ami felborította a Hyundai-t. A páros tudta folytatni, de szélvédő nélkül teljesítették a hátralévő két szakaszt, közben a műszerfal is kiszakadt, úgyhogy jelentősen hátraesetek.

Nem alakult jól csapattársuk, Thierry Neuville délelőttje sem. A belga i20 WRC-jéről leszakadt a hátsó szárny, miután nekimentek egy kőnek és egy fának, ezzel jelentős mennyiségű leszorítóerőt vesztett az autó a tempós részeken és az ugratókon. Neuville-t emiatt megelőzte a harmadik Hyundai-t irányító Hayden Paddon. A belga a szerviz után nem folytathatta a versenyt, mivel az esetnél megsérült az i20 bukócsöve is.

Miután mentek már egyszer rajtuk, a versenyzők szinte egyöntetűen áradoztak a második kör szakaszainak céljában a pályákról. Egy kivétel volt, Sebastien Ogier. Nap közben teljesen szárazzá váltak a gyorsaságik, emiatt a franciára egy kis takarítói feladat várt, amivel vesztett néhány másodpercet. Ez azonban elég volt ahhoz, hogy a nagyszerű formában lévő Kris Meeke megelőzze. „Kezdem érteni az autót, ami nagyon jól működik. Kezdem munkára fogni” – nyilatkozta a DS3 WRC pilótája. Meeke hátrány csaknem húsz másodperc a nap végén a délután három szakaszt is nyerő Latvala mögött és 1,6 szekundummal van Ogier előtt.

A dobogós pozíciók mögött nagy csata volt három versenyző között. Ebben estére Mikkelsen kerekedett felül, Ostberg pedig feljött az ötödik pozícióba. Hirvonen annak köszönhetően is csúszott vissza, hogy megforgott egy kereszteződésben, ahol szerencséje is volt, mert nem lett semmi baja Fordjának, miután eltalált egy fém póznát.

Hetedikként Paddon várhatja a folytatást, aki mögött Elfyn Evans és Hanninen áll. A hyundai-os kocsiját összerakták a szervizben, a kormányszervó azonban nem volt hibátlan, a nyomvályúkban és az ugratók után elment a rásegítés. Az első tízet Craig Breen zárja.

Robert Kubica kilencedikként rajtolt reggel, de az első szakasz második kilométerén felborította Ford Fiesta WRC-jét egy itinerhiba következtében, és a kiesés sorsára jutott.

A WRC 2-es értékelést első két helyén továbbra is Jari Ketomaa és Karl Kruuda áll az R5-ös, illetve a Szuper 2000-es Ford Fiestával, mögéjük Sebastien Chardonnet jött fel a Citroen DS3 R5-tel.

A juniorok világbajnoki mezőnyt Martin Koci vezeti, a második helyre Simone Tempestini, a harmadikra Quentin Giordano kapaszkodott fel.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 1h 34m 42.4s
2. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +19.7s
3. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +21.3s
4. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +1m 4.2s
5. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 5.4s
6. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 7.3s
7. Hayden Paddon Hyundai Motorsport N i20 WRC +2m 11.6s
8. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 39.4s
9. Juho Hanninen Hyundai Motorsport i20 WRC +2m 51.1s
10. Craig Breen Ford Fiesta RS WRC +5m 19.1s

 

Andrew

 

2014. augusztus 1.