Get Adobe Flash player

Deutschland Rallye 2014 - 1. nap

A Deutschland Rallye 1. napja

 

A rali világbajnokság német viadalának nyitó napján hat szakasz teljesítése állt a mezőny előtt, három gyorsasági volt a programban két körben. Ezek összesen 103 versenykilométert tettek ki.

A Volkswagen Motorsport első csapatának két versenyzője, Sebastien Ogier és Jari-Matti Latvala külön ligában kezdte a viadalt, előbbi a délelőtt folyamán kettő szakaszt nyert, utóbbi egyet. A franciát és a finnt 1,8 másodperc választotta el egymástól a szervizparkba érve, ugyanakkor 23 másodperccel vezettek Kris Meeke előtt, akit Dani Sordo és Andreas Mikkelsen követett.

A volkswagenesek délután is folytatták küzdelmüket. Előbb Ogier aratott szakaszgyőzelmet, majd Latvala, mikor az utolsó különpróbához érkeztek. Ezen Ogier hibázott, lecsúszott a pályáról, és csak egy olyan útra tudott visszajönni a szőlőültetvények között, ami nem csatlakozott közvetlenül a szakaszhoz. A világbajnok – bár autója nem sérült jelentősen – fel kellett, hogy adja a versenyt erre a napra. Csapattársa, a délelőtt egy meleg pillanatot átélő Latvala kényelmes, harminchét másodperces előnnyel zárta a pénteket a reggel egy megforgást elkönyvelő Kris Meeke előtt. A harmadik helyre Sordo jött fel, akit délelőtt a kedvezőtlen rajtpozíciójából adódó sok murvakihordás hátráltatott.

A negyedik helyen Andreas Mikkelsen várhatja a folytatást. Ő autója alulkormányozottságával küzdött délelőtt, majd a harmadik szakaszon hibázott is egyet, ami miatt eltörött az egyik felnije. Thierry Neuville szerelői tizennyolc órán keresztül dolgoztak a Hyundai i20 WRC-n, hogy a shakedown-on összetörött autót üzemképes állapotba hozzák péntek reggelre. A belgát délelőtt kézifékproblémák hátráltatták, a nap végén pedig túlmelegedett a kipufogó, ami miatt füst szűrődött az utastérbe. Neuville ennek ellenére is versenyben van a dobogóért. Mögötte az M-Sport két pilótája, Mikko Hirvonen és Elfyn Evans, majd a citroenes Mads Ostberg következik.

A hat gyorsasági során öt különböző szakaszgyőztest avattak a WRC 2-es mezőnyben. Az értékelést Bernardo Sousa vezeti Ford Fiesta RRC-jével, akit Pontus Tidemand és Julien Maurin üldöz egy-egy R5-ös Fiestával.

A junior világbajnoki sorrend képzeletbeli dobogóját Stephane Lefebvre, Christian Riedemann és Quentin Giordano foglalja el egyelőre. A WRC 3-as értékelésben Eric Camilli előzi meg a három fiatalt.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 59m 36.8s
2. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +37s
3. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +42.6s
4. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +45.6s
5. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +53.1s
6. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +55s
7. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 0.2s
8. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 1.9s
9. Bryan Bouffier Hyundai Motorsport N i20 WRC +1m 35.6s
10. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +2m 7.1s

 

Andrew

 

2014. augusztus 22.