Get Adobe Flash player

Deutschland Rallye 2014 - 2. nap

A Deutschland Rallye 2. napja

 

A Deutschland Rallye második napján négy szakaszt, köztük a negyvenkét kilométer hosszú, baumholderi katonai kiképzőbázison megrendezésre kerülő hírhedt gyorsaságit kellett teljesíteni a futam indulóinak két körben. Ez összesen 148 versenykilométert tett ki. A nap változatos kihívásokkal várta a párosokat, a Panzerplattén kívül szűk közutakon kellett autózniuk változékony időjárási körülmények között.

Az előző nap végén az útról lecsúszó és a Rally 2-es szabály értelmében visszaálló Sebastien Ogier a második szakaszon ismét hibázott. Ez a baleset komolyabbnak bizonyult, a francia egy bukkanó után vesztette el uralmát Volkswagenje fölött, az autó nekicsapódott a szalagkorlátnak, és azon átesve állt meg. A szakaszt törölni kellett, és mivel a korlát, ami a gyorsasági szakaszt és az autópályát választotta el egymástól, megsérült, a következő körben le kellett rövidíteni ezt a különpróbát.

Jari-Matti Latvala meggyőző tempóban autózott, öt szakaszgyőzelmet aratva csaknem egy perc előnyre tett szert a nap végére. A finn mögött meg tudta tartani a közúti balesetbe is belekeveredő Kris Meeke a második pozíciót, de a harmadik helyre felzárkózó Thierry Neuville ott van a sarkában. Az autóját a csütörtöki bemelegítésen alaposan helyben hagyó belga és a Hyundai másik pilótája, Dani Sordo délelőtt a kemény keverékű abroncsokkal vágott neki a baumholderi szakasznak, és mivel szárazabb volt a pálya, mint azt sokan várták, ez jó választásnak bizonyult a többiek által előnyben részesített lágy gumikkal szemben. A hyundai-osok ezen a gyorsaságin sokat tudtak adni közvetlen riválisaiknak. Sordo, aki délután az esőben egyszer le is csúszott az útról, a nap második felében nem tudta tartani csapattársával a lépést, kissé lemaradt tőle. Neki inkább hátrafelé kell majd figyelnie az utolsó napon, mert a nyomában ott lohol Andreas Mikkelsen, akitől szintén lőtávolban van Mikko Hirvonen, Elfyn Evans és Mads Ostberg. A kilencedik helyen Martin Prokop áll, a tízedik pozícióba pedig a két szakaszgyőzelmet is elkönyvelő Robert Kubica kapaszkodott fel.

A WRC 2-esek küzdelme ezen a napon is mozgalmasan alakult, a reggel még vezető Pontus Tidemand az utolsó gyorsasági szakaszon egy defekt miatt visszacsúszott a negyedik helyre. Az értékelés élén Julien Maurin áll Ford Fiesta R5-ösével a szintén R5-ös Fiestát kormányzó Ott Tanak és a Skoda Fabia S2000-es volánja mögött helyet foglaló Armin Kremer előtt.

A WRC 3-as és a junior világbajnoki mezőnyt Stephane Lefebvre vezeti, a második helyen Christian Riedemann, a harmadikon Quentin Giordano várhatja a zárónapot.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 19m 0.7s
2. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +56.6s
3. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +1m 0.9s
4. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +1m 26.8s
5. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +1m 37s
6. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 53.2s
7. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 58.1s
8. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 59.3s
9. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +4m 9.6s
10. Robert Kubica RK M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +6m 39.1s

 

Andrew

 

2014. augusztus 23.