Get Adobe Flash player

Deutschland Rallye 2014 - 3. nap

A Deutschland Rallye 3. napja

 

A világbajnokság német viadalának utolsó napjára hetvenöt versenykilométer maradt, a két kijelölt szakaszon kétszer-kétszer autózott végig a mezőny talpon maradt része.

Jari-Matti Latvalának nem lett volna más dolga, mint hogy beossza előnyét és élete első aszfaltos győzelmét elkönyvelve jelentősen csökkentse a hátrányát a világbajnoki pontversenyben Sebastien Ogier-vel szemben. A finn versenye azonban drámaian alakult, rögtön az első szakasz közepén lecsúszott az útról egy itinerhiba miatt, és bár a szőlőültetvényben megpróbált, de nem tudott visszajönni a pályára.

A vezetést Kris Meeke vette át, de ő sem jutott sokkal tovább. A brit a következő szakasz rajtja után közvetlenül egy szintén rosszul felírt kanyar miatt nekiment a padkának, megsérült a bal első kerék, ami miatt a következő nagyobb féktávon nekicsúszott a falnak. A Citroen bal hátsó kereke kiszakadt, Meeke-nek is fel kellett adnia a viadalt.

Thierry Neuville találta magát az élen ekkor, aki gond nélkül teljesítette a hátralévő gyorsaságikat, és megszerezte saját maga és a Hyundai első világbajnoki futamgyőzelmét. Azok után, hogy a csütörtöki shakedown-on alaposan összetörte az i20 WRC-t, a versenyen történő részvétele is kérdésessé vált. A csapat azonban nagyszerű munkát végzett, végül megérdemelt győzelmet aratott párosuk. A Hyundai Motorsport sikerét Dani Sordo tette teljessé, aki másodikként futott be. A Volkswagen gyászos szereplésére Andreas Mikkelsen teljesítménye jelentett némi vigaszt, a norvég, aki reggel ugyanott mutatott be egy megforgást, ahol aztán Latvala lement az útról, harmadikként gurulhatott fel a céldobogóra.

Az M-Sport versenyzői nagy csatát vívtak egymással, végül Elfyn Evans végzett az előkelőbb helyen, ami a többiek kiesésének is köszönhetően a negyedik pozíciót jelentette. Ötödikként Mikko Hirvonen fejezte be a futamot, mögötte Mads Ostberg, Martin Prokop és Dennis Kuipers ért célba.

A Power Stage-et Evans nyerte, a további pontokon Neuville és Hirvonen osztoztak ezen a szakaszon.

Ugyan jó esély mutatkozott, de a Volkswagen Motorsport nem tudta egyelőre bebiztosítani újabb világbajnoki címét a futamon, viszont az eldőlt Németországban, hogy három párosuk közül kerül ki a 2014-es egyéni világbajnok.

A WRC 2-es versengés is komoly fordulatokat tartogatott az utolsó napra. Julien Maurin az utolsó előtt szakaszon defektet kapott, emiatt az első helyet a negyedikre kellett cserélnie. Az élre Ott Tanak került, de hat másodperces előnye nem volt elég az utolsó gyorsaságin az előző napi defektből származó hátrányát szívós munkával ledolgozó Pontus Tidemand előtt. A norvég nyerte a kategóriát Ford Fiesta R5-ösével, ráadásul az abszolút értékelésben is szerzett két pontot. Mögötte a szintén R5-ös Forddal versenyző Tanak végzett mind az abszolút, mind a WRC 2-es értékelésben. A dobogóra Armin Kremer állhatott még fel a Skoda Fabia S2000-essel.

Nem változott a sorrend a WRC 3-as és junior világbajnoki mezőny élén ezen a napon, a futamot ezekben az értékelésekben Stephane Lefebvre nyerte Christian Riedemann és Quentin Giordano előtt.

 

A verseny végeredménye:

1. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC 3h 7m 20.2s
2. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +40.7s
3. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +58s
4. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 3.6s
5. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 10.5s
6. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 22.7s
7. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +4m 52.8s
8. Dennis Kuipers M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +9m 81.1s
9. Pontus Tidemand Ford Fiesta R5 +11m 35.4s
10. Ott Tanak Drive DMACK Ford Fiesta R5 +11m 37.2s

 

Andrew

 

2014. augusztus 24.