Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 R5 - 2016-ban érkezhet az R5-ös Hyundai

 

2016-ban érkezhet az R5-ös Hyundai

A Hyundai Motorsport a tervek szerint az év végén kiterjeszti tevékenységét és ügyfélprogramba kezd. Ennek egyik része egy új kaland, az R5-ös autó építése lesz.

Az i20 R5 várhatóan ugyanazon a sorozatgyártású modellen alapul, mint amin az alakulat új WRC-je is, azaz az ötajtós Új Generációs i20-asból készül majd. Addig azonban, amíg a World Rally Car-ba egyedi tervezésű erőforrás, azaz globális világmotor építhető, az R5-ös autókat olyan aggregáttal kell hajtani, amik sorozatgyártású erőforrásból készülnek. A Hyundai Motorsport a beszámolók szerint nemrég belevágott már a projektbe, és két lehetséges bázismotorral számol. A kocsi többi részét is nekiálltak tanulmányozni, amivel együtt megkezdődnek a tervezési munkálatok is, az időkerettel pedig úgy számolnak, hogy 2016-ban, nagy valószínűséggel annak is a második felében homologizálnák a járgányt.

Az alakulat vezetőjének, Michel Nandannak az állítása szerint a projekt tisztán privát ügyfeleket céloz meg, nincsen arra terv, hogy – hasonlóan például a Skodához – R5-ös autókat versenyeztessen hivatalosan is a csapata. „Amennyiben a kereskedők ilyenfajta kocsit akarnak futtatni, természetesen megtehetik, de jelenleg az a cél, hogy egyéni ügyfelek számára legyen elérhető az autó” – árulta el Nandan.

Az R5-ös kocsi tervezésének gondolata azért vetődött fel a Hyundai-nál, mert az FIA szabályzata nem engedélyezi már a WRC-k Regional Rally Car-rá történő átalakítását. „Az RRC nem opció már, mivel megváltoztak a szabályok, amikor az R5-öt bevezették. Amikor az i20 WRC-t homologizáltuk, nem volt már lehetőség egy RRC változat homologizálására. Igaz, hogy sokkal könnyebb lett volna az, de ez van” – tette hozzá a szakember.

 

Andrew

 

2015. május 19.