Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 R5 - Az i20 R5-ös változata

 

Az i20 R5-ös változata

A Hyundai Motorsport nem csak az Újgenerációs i20 WRC-t leplezte le Alzenauban, de bemutatta a jövendőbeli R5-ös kocsi demóváltozatát is. Az autó a várakozások szerint a jövő év közepén kerül homologizálásra.

A bevezetőben a Hyundai Motorsport elnöke, Gyoo-Heon Choi megerősítette a Hyundai R5-ös projektjének létezését – melyet Andrea Adamo vezet és egy ötéves üzleti modellen alapul –, valamint azt, hogy felállításra kerül egy ügyfélszolgálati részleg.

„Több hónapja dolgozunk a projekten” – ismerte el ezt követően Michel Nandan, a csapat vezetője. „Mint ahogyan az új i20 WRC, az R5-ös kocsi is a modell ötajtós változatán fog alapulni. Számos mechanikus alkatrészben osztozik a kettő.

Nagy kihívás egy R5-ös autó fejlesztése. Megbízhatóságra és teljesítményre van szükséged rögtön a kezdetektől, mivel nincs sok jokerkártyád, amit ki tudnál játszani a kocsi életében. A költségvetést ugyanakkor az FIA által felállított szinten kell tartanod. A tervezés emiatt alapvető fontosságú.”

Az összeszerelő üzem készen van már és üzemel. A Hyundai Motorsport készíti majd a karosszériákat, és olyan partnerekkel fog együttműködni, mint a Pipo Moteurs az 1,6 literes turbómotor tekintetében, valamint a Ricardo a hajtásrendszerrel kapcsolatban.

A fejlesztés során a legtöbbet Kevin Abbring vezeti majd az autót, a tesztelés 2016 első felében fog folyni azzal a céllal, hogy az i20 R5 homologizálásra kerülhessen júliusban. „Ha az első évben eladunk nagyjából húszat, az egy jó eredmény lesz” – mondta Nandan, aki azt sem zárta ki, hogy R3-as, R2-es és R1-es változatot is építsenek az i20-as modellből.

Az egyre versenyképesebb piacon jelen van a Skoda is, mely 2015 tavaszán mutatta be az R5-ös Fabiát. A kocsi hamarosan kategóriája vezetője lett, amit segített a Skoda Motorsport erős programja is. „Nem lesz ugyanilyen stratégiánk. Az autónk ügyfelek és privát csapatok számára készül csak. Van már néhány kapcsolatunk” – jegyezte meg Nandan.

 

Forrás: best-of-rallylive.com

 

Andrew

 

2015. december 12.