Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 R5 - Kiderült Devine motorhibájának oka

 

Kiderült Devine motorhibájának oka

Mint fény derült rá, egy szerencsétlen incidens miatt esett ki Callum Devine a Róma Rally-n.

A Motorsport Ireland Rally Academy pilótája az abszolút helyezések mellett az ERC 1 Junior sorozat pontjaiért szállt csatába a 2020-as rali Európa-bajnokság szezonnyitóján, utóbbi kategóriában dobogós helyezést várt tőle a szakma. A tavaly a Rally Hungary-n az abszolút értékelésben dobogón végző Devine azonban még lendületbe sem jött, máris ki kellett állnia. A kiesésről egymásnak ellentmondó hírek érkeztek, volt olyan értesülés, ami motorhibáról szólt, míg másikak arról, hogy az ír versenyző tette tönkre az autót.

„Kissé csalódottak voltunk a rajtunk miatt, és tudtuk, hogy több van bennünk. Éppen kezdtük felvenni a ritmust a harmadik szakaszon, és építettük fel a sebességet” – mesélte a Hyundai i20 R5-öst vezető pilóta, aki egy tizedik és tizenkettedik idővel kezdte az aszfaltos római versenyt.

Ahhoz, hogy megpróbálj tempót menni az ilyen versenyeken, le kell vágnod a kanyarokat, ahol csak tudod és a lehető legnagyobb sebességet kell átvinned. Volt egy gyors kanyar egy süllyedéssel, amit mi levágtunk, és történt egy ’bang’, amint átmentünk néhány kövön. Nem gondolkodtunk rajta sokat, mivel nem szokatlan, hogy ilyen hangokat hallunk, amikor levágunk egy kanyart. A motor ugyanakkor lassan elkezdte elveszíteni az olajat, aztán kigyulladt az olajnyomás lámpa kétszáz méterrel a szakasz célja előtt. Leállítottuk a motort, és átgurultunk a célon, de vége volt a játéknak.

Kiderült, hogy a berugózáskor egy kő átütötte a kartervédőt és kilyukasztotta az olajteknőt, ami azt eredményezte, hogy elfolyt a motorból az összes olaj. Talán bevehetném százszor is azt a kanyart, sosem történne ilyen ismét, egy különös dolog volt ez, amikor azonban próbálkozol, ez a kártya mindig benne van a pakliban, úgy vélem. Nagyon csalódott vagyok a teljes csapat miatt, miután ekkora erőfeszítés ment bele a hétvégébe, tudom, hogy egy tisztességes eredményért lettünk volna versenyben.”

Devine-nak nem kell sokat várnia, hogy megmutathassa tempóját a talján földön, hiszen a római futam után egy héttel részt vesz a Rally di Albán. Erre az ugyancsak aszfaltos pályákon zajló megmérettetésre a HMI csapata hívta meg, az olasz alakulat i20 R5-ösével rajtol el a huszonhat esztendős versenyző.

„A lehetőség, hogy részt vegyek az Albán, a Hyundai Motorsport ügyfélszolgálatánál dolgozó Andrew Johns-on keresztül jött, és nagyon hálás vagyok a lehetőségért” – nyilatkozta Devine. „Több mint harminc R5-ös autó van a nevezési listán, és jó mércénk lesz Craig Breen, Dani Sordo, Luca Rossetti, Ole Christian Veiby és Jari Huttunen, akik mindannyian Hyundai R5-ös autóval neveztek.”

 

Andrew

 

2020. augusztus 1.