Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - 2017-ben térhet vissza a Toyota

 

2017-ben térhet vissza a Toyota

Az Autosport magazin japánból származó forrásai szerint a Toyota rali világbajnoki visszatérése azon a ponton van, hogy annak menetrendjét elkezdték kidolgozni Japánban. 2017 lehet az az év, amikor a vezető autógyár visszatérhet korábbi sikerei színhelyére. Ezt tényt a jövő év elején erősítheti meg a Toyota az egyre erősödő spekulációk szerint.

A forrás a következőket mondta el: „Mennek a dolgok a Toyotánál most. Az elnök Akio Toyoda-san sosem titkolta sem azt, hogy a ralisport szerelmese, sem a Toyota ralisportba történő visszatérésével kapcsolatos vágyát. Azt azonban látni akarta, hogy az elkötelezettséggel kapcsolatban mind a vállalaton belül, mind a vállalaton kívül ugyanaz-e a helyzet. Úgy hisszük, hogy elérkeztünk ide.”

A Toyota Motorsport GmbH megerősítette, hogy az idei szezonban több próbán is átesett Yaris WRC tesztjeit intenzívebbé kívánják tenni. A vállalat szóvívője a következőket nyilatkozta: „Teszteltünk már idén. Jövőre felpörgetjük ezt, és továbblépünk. Északabbra megyünk, Skandináviába, egy havas tesztre például.”

Az Autosport értesülései szerint arról nincsen még döntés a Toyotánál, hogy melyik modelljüket futtatnák 2017-ben. A jelenleg tesztelés alatt álló Yaris is egy lehetőség, de a Corollán is elgondolkodhatnak a szabályok függvényében.

A Toyota az utóbbi időszakban részt vett a rali világbajnokság minden technikai jellegű megbeszélésén, és örülnek a 2017-re tervezett szabályoknak. „Ami az előírásokat tekinti, a Toyotát bevonták a megbeszélésekbe. Elégedettek vagyunk azzal, ahol a szabályok állnak” – tette hozzá a szóvívő, aki azt is megerősítette, a rali világbajnokság bizottságának vezetője, Jarmo Mahonen korrekt volt, amikor azt mondta, hogy a Toyota nem törekedett arra, hogy a hibrid rendszer is része legyen a szabályoknak.

A Toyota legutóbb 1999-ben volt jelen a rali világbajnokságon gyári csapattal, a ralisport csúcskategóriájába szóló visszatérése pedig a teljes 2014-es évben beszédtéma volt. „A TMG a ralisportra épült, még mindig vannak a cégnél olyan emberek, akik az 1970-es évektől dolgoztak már ebben” – folytatta a szóvívő. „A ralisport a vállalat szívében marad, valódi a vágy a visszatérésre.

Amennyire meg tudjuk ítélni, úgy tűnik, Japánban is megvan a vágy a visszatérésre, úgy gondolom, ezt Akio Toyoda is elég világosan kommunikálta. Egy vágy és várakozás van azzal kapcsolatban, hogy látható legyen egy valós menetrend. Ez megegyezne a japán szellemiséggel és azzal, hogy megfelelően fel lehessen készülni minden tevékenységre. Természetesen reméljük, hogy lesz egy valós menetrend, ami a versenyzés irányába mutat.”

 

Andrew

 

2014. december 17.