Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - A Toyota visszatér

 

A Toyota visszatér

A Toyota hivatalosan is megerősítette, hogy 2017-ben ismét csatába száll a rali világbajnokságon.

Régóta köztudott, hogy a japán autógyár tervezi a ralisport csúcskategóriájába történő visszatérést, formálisan azonban most jelentette be a Toyota Motor Corporation elnöke, Akio Toyoda az újbóli színrelépésüket. Erre a Yaris-szal fog sor kerülni.

A Toyota a tokiói sajtókonferenciáján közölte programját, aminek keretében folytatják az endurance világbajnoki szereplésüket is.  A világ legnagyobb autógyárának autósport részlege, a kölni székhelyű Toyota Motorsport GmbH a következő két évben a Yaris WRC fejlesztésére fog koncentrálni, hogy 2017-ben, a World Rally Car-okra vonatkozó új előírások életbe lépésekor csatlakozhasson a márka a rali világbajnoksághoz.

A Yaris WRC a tokiói eseményen volt első alkalommal nyilvánosan látható. Ennek során Toyoda a következőket mondta el: „Amikor Finnországban voltam tavaly, sok rajongó kérdezte, mikor tér vissza a Toyota a rali világbajnokságra. Az emberek a Toyota rali világbajnoki történetéről beszéltek. Tele voltam meglepetéssel és hálával, hogy ennyi ember emlékszik még mindig. Az az erős érzésem kezdett el lenni, hogy vissza kell térni, ha az emberek emlékeznek. Azért csináljuk, hogy jobb autókat készítsünk, hogy mosolyra fakasszuk az embereket.”

A japán autógyár elnöke új rajtként, semmint visszatérésként jellemezte a programot. „Úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a rali világbajnokságra, és úgy tervezzük, hogy 2017-ben ismét belevágunk a versengésbe. Legutóbb 1999-ben versenyeztünk, ami azt a gondolatot ébresztette bennem, hogy ne a visszatérést jelentsük be…, hanem inkább egy rajtot. Az elejéről kell kezdenünk ismét és körültekintően létrehozni mind a csapatot, mind az autót” – nyilatkozta Toyoda.

A fejlesztési tesztek során a hosszútávú versenyzésben is a japánok színeiben versenyző francia Stephane Sarrazin lesz az egyik alapember, aki korábban a Subaru ralicsapatának is a tagja volt. A TMG másik tesztpilótája a rali világbajnoki tapasztalatokkal szintén rendelkező finn Sebastien Lindholm, a WRC 2-ben szereplő Eric Camilli pedig a junior programban fog részt venni. A 27 éves gall pilóta ugyancsak kipróbálhatja majd a Yaris-t.

Sarrazin ugyan főként a sportautózásra koncentrált a subarus szereplése óta, alkalmanként rajthoz állt raliversenyeken is, az Európa-bajnokság részeként megrendezett Tour de Corse-ot meg is nyerte tavaly, de versenyzett a Formula E-ben is.

A TMG által fejlesztett Yaris aszfaltos és murvás tesztelése már tavaly megkezdődött Európában, a következő két évben azonban fokozni fogják ezt, hogy a kocsi készen álljon a 2017. januári bemutatkozásra. A TMG elnöke, Yoshiaki Kinoshita a következőket nyilatkozta: „Nagy megtiszteltetés a felkérés, hogy visszavigyem a Toyota nevet a rali világbajnokságra az endurance világbajnokság tovább folytatódó részvétele mellett. Természetesen egy kihívás két gyári autósport programot folytatni egyidejűleg, de hiszünk abban, hogy megvan a gyakorlatunk és az eltökéltségünk, hogy sikeresek legyünk. Sok a teendő, hogy visszatérjünk a rali világbajnokságra, de megkaptuk a Toyota Motor Corporation támogatását és elnökünk, Akio Toyoda is nagyon bizakodó már. Várjuk már, hogy a kiterjedt teszttervvel és a junior versenyzői fejlesztési programmal megtegyük a következő lépést. Egy izgalmas időszak ez, nagy várakozással tekintünk az új kihívás elé.”

A Toyota a ’70-es évektől az egyik kulcsszereplője volt a rali világbajnokságnak egészen 1999-ig, amíg bele nem vágtak Forma-1-es projektjükbe. Ez alatt 43 futamgyőzelmet arattak, négy egyéni és három gyártói világbajnoki címet szereztek.

 

Andrew

 

2015. január 30.