Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Teemu Suninen a Toyota másik juniorja

 

Teemu Suninen a Toyota másik juniorja

A Toyota Motorsport tovább folytatja várva várt rali világbajnoki felkészülését, melynek részeként szerződést kötött Teemu Suninennel, aki a junior pilóták fejlesztési programjában fog részt venni.

A japán autógyár 2017-re tervezett visszatérése kezd testet ölteni, miután a finn pilóta a szintén a juniorként szerződtetett 27 esztendős Eric Camillihez csatlakozik. A két fiatal olyan programban fog részt venni, ami fejleszti erőnlétüket, kommunikációjukat, valamint a médiakapcsolatokkal és a csapatmunkával kapcsolatos képességeiket is, emellett a tapasztalt Stephane Sarrazin és Sebastian Lindholm mellett segíteni fogják a Yaris WRC fejlesztését is.

Suninen mindössze két évvel ezelőtt futotta első raliversenyét, tavaly pedig máris megszerezte a Fiesta Sport Trophy győzelmét hazájában, de a nagyvilág is 2014-ben figyelhetett fel rá, amikor WRC 3-as debütálása során rögtön kategóriagyőzelmet aratott a Finn Rally-n.

„A Toyotának nagy hírneve és története van a raliban, komoly elismerés, hogy kiválasztottak és részese lehetek a visszatérésüknek” – mondta el a 21 éves pilóta. „Alig várom, hogy belevágjunk, a maximumomat fogom adni, hogy megháláljam a belém fektetett bizalmat. A célom az, hogy a lehető legtöbbet tanuljak, mivel a pályafutásom korai szakaszában tartok még mindig. A csapattal együtt akarok felnőni, és már alig várom, hogy Stephane-nal, Sebastiannal és Eric-kel dolgozhassak. Pozitív és professzionális légkör van a csapaton belül, ami nagyon motiváló.”

A TMG elnöke, Yoshiaki Kinoshita elmondta, a csapatot lenyűgözte mindkét fiatal, akik az év elején kezdtek el az alakulattal dolgozni. „Hatalmas potenciál rejlik mindkettőben a ralisporttal kapcsolatban, rendkívül gyorsak, de intelligensek és metodikusan is dolgoznak. Ezek olyan tulajdonságok, melyek szükségesek ahhoz, hogy sikeresek legyenek ebben a sportágban. Számos fiatalt teszteltünk a tavalyi év végén, és Eric-ről valamint Teemuról derült ki, hogy nagy potenciállal rendelkeznek, úgyhogy azt várjuk, hogy a csapattal együtt fejlődjenek.”

Suninen a tervek szerint a Toyotával történő együttműködése mellett a WRC 3-as bajnokságban fog versenyezni idén, míg Camilli a WRC 2-ben áll rajthoz. Mindketten a francia Oreca Racing színeiben szerepelnek majd, és az európai futamok többségén indulnak. A Portugál Rally után Olaszországban, Finnországban, Németországban és Franciaországban versenyeznek, Camilli programja azonban tartalmazza a spanyol viadalt is.

Visszavonulása ellenére az a Timo Jouhki is segédkezik Suninen pályafutásában egyébként, aki Tommi Makinent és Juha Kankkunent is a csúcsra repítette, hiszen a Jouhki által menedzselt korábbi finn kiválóságok négy-négy világbajnoki címig jutottak, de Mikko Hirvonen, valamint Jari-Matti Latvala is a mágus védencei közé tartoztak.

 

Andrew

 

2015. március 31.