Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Két Toyota vas a tűzben

 

Két Toyota vas a tűzben

A japán autógyár azon döntése, hogy részt vesz a rali világbajnokságon, nem befolyásolja az endurance világbajnokságon történő indulását a következő három évben. Ennek eredményeként a Toyota lesz az első gyártó, aki párhuzamosan vesz részt két ilyen komoly programban.

Pascal Vasselon, a Toyota Motorsport GmbH igazgatója jelen volt csapata március végi le castellet-i felkészülési tesztjén, ahol megerősítette, a Toyota a 2017-es rali világbajnoki visszatérése mellett elkötelezett a hosszútávú versenyzés mellett is legalább további három évre.

A programokat különböző operációk viszik a TMG kölni székhelyén, de besegít nekik a francia specialista, az Oreca is, akik a ralisportban 2003-ban junior világbajnoki címhez segítették Brice Tirabassit, a következő esztendőben náluk érte el Európa-bajnoki győzelmét Simon Jean-Joseph, de 2002-ben és 2003-ban francia bajnokságot is nyertek.

„Két évünk van kifejleszteni a Toyota Yaris WRC-t és felkészülni a ralisportba történő visszatérésünkre” – jegyzi meg Vasselon, aki karrierje kezdetén a Michelinnél dolgozott fejlesztőként. Véletlen egybeesés, hogy a Porsche endurance alakulatánál tevékenykedő ellenlábasának, Alex Hitzingernek a Toyota Team Europe-nál kezdődött pályafutása 1997-ben.

„A hosszútávú versenyzéssel összehasonlítva a ralisport kissé konzervatív. Anélkül, hogy olyan messzire mentünk volna, hogy hibrid erővel fussunk, javasoltunk néhány technológiai evolúciót a rali bizottságnak, ők azonban elutasították ezeket. Azt meg kell hagyni, hogy a versenyzők és a mérnökök között szorosabb a kapcsolat a ralisportban. Le tudsz velük ülni tulajdonképpen, hogy kifejtsd saját véleményedet, mintsem hogy minden az adatok analizálásán múljon. El lehet merülni abban!”

A TMG tavaly leszerződtette ralicsapatához Cyrille Jourdant főmérnökként, aki a karosszériáért, valamint a kutatás-fejlesztésért felelős.

A fejlesztési pilóták, Stephane Sarrazin, Eric Camilli és Sebastian Lindholm rengeteg kilométert futottak már aszfalton, murván és havon. Hozzájuk csatlakozott a 21 esztendős Teemu Suninen, aki mindössze két éves ralis tapasztalattal a háta mögött a tavaly augusztusi Finn Rally-n megnyerte a WRC 3-as kategóriát.

„A fejlesztési munkánk 2017-ig tart. Jelen pillanatban nincs tervünk azzal kapcsolatban, hogy rali világbajnoki futamon versenyezzünk a hivatalos visszatérés előtt. A TMG-nél külön költségkeret van a hosszútávú versenyzésre és a ralisportra, úgyhogy nincs annak kockázata, hogy rövid távon az egyik program a másikat váltaná” – zárja gondolatait Vasselot.

A menedzsmentben ugyanakkor változás történt, a TMG elnöki pozíciójában április 1-én Toshio Sato váltotta Yoshiaki Kinoshitát.

 

Andrew

 

2015. április 14.