Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Újrakezdés

 

Újrakezdés

A Toyota 2017-ben visszatér a rali világbajnokságra. A Toyota Motorsport GmbH azóta leköszönt elnöke, Yoshiaki Kinoshita az FIA kiadványának, az AUTO magazinnak beszélt annak 2015. első negyedéves számában a gyártó világbajnoksággal kapcsolatos reményeiről és hogy miért is érzi úgy, hogy jó döntés volt a visszatérés.

- Miért tér vissza a Toyota a rali világbajnokságra?

- A ralisport a Toyota autósport hagyományainak része, sok szép emlékünk van a korábbi rali világbajnoki időszakainkról, úgyhogy egy természetes lépés számunkra. Az egész világon árusítjuk a Yaris-t, ez az egyik legnépszerűbb Toyota autó, egy rali világbajnoki projektnek pedig sport és marketing szempontból is van értelme ezzel az autóval. Ahogyan az elnökünk, Akio Toyoda mondja, a Toyota WRC projektje iránt nagy az érdeklődés, a rajongók kérik, hogy térjünk vissza, mi pedig nagyon boldogok vagyunk, hogy végül így tehetünk.

- Elkezdték már tesztelni a Yaris WRC-t úgy, hogy két év van még a rali világbajnoki visszatérésig. Azonnali sikereket várnak 2017-ben?

- Realisták vagyunk és szerények, úgyhogy nem fogok semmilyen ígéretet tenni a 2017-es teljesítményünkre vonatkozóan. A végső célunk, hogy versenyeket és bajnokságot nyerjünk az új rali világbajnoki éránk során, de ésszerűtlen lenne azt mondani, hogy erre 2017-ben sor fog kerülni. Tapasztalt és tehetséges versenytársakkal kerülünk szembe, akiket nagy kihívás lesz legyőzni. A megközelítésünk az, hogy folyamatos pozitív fejlődést mutassunk, amikre tartós sikerek épülhetnek, ez a célunk.

- Miért Stephane Sarrazint, Sebastian Lindholmot és Eric Camillit választották a fejlesztőpilótáknak?

- Könnyű döntés volt az, hogy Stephane-nal és Sebastiannal folytassuk, mivel mindketten részesei voltak a tesztprogramunknak 2014-ben. Tapasztalt pilóták mindketten, akik tudják, milyennek kell érződnie egy gyors raliautónak, észrevételeik felbecsülhetetlen értékűek voltak eddig. A jövőt szem előtt tartva azonban a következő generáció ralisztárját akarjuk kifejleszteni, emiatt belekezdtünk egy junior pilóta fejlesztési programba, aminek Eric az első tagja. Nagyszerű sebességet, konzisztenciát és intelligenciát mutatott az felmérési tesztje során, és nagy hatással volt a mérnökökre is.

- Elárulna néhány részletet a fiatal pilóták fejlesztési programjáról?

- A program fő célja, hogy a junior pilótáknak a ralisport legmagasabb szintjéről biztosítson tapasztalatot, ami segít nekik felkészülni a rali világbajnoki versengésre, remélhetőleg a Toyotánál. A Toyota Motorsport GmbH támogatni fogja Eric-et abban, hogy különféle versenyeken szerezzen tapasztalatokat, nem szükségszerűen Toyota autókkal, de kulcsjátékos lesz annak során is, hogy fejlesztjük a Yaris WRC-t. A program pilótai aspektusából segíteni fogjuk a junior versenyzőket a technikai visszacsatolások tekintetében is, a médiakapcsolatokban és minden más olyan elvárásban, amit egy top versenyzőnek kezelni kell.

- A Toyota rali világbajnoki történetét – a negyvenhárom győzelmet, a négy egyéni és három gyártói világbajnoki címet – tekintve mekkora a nyomás a Yaris WRC-vel kapcsolatban, hogy az sikeres legyen?

- A Toyotán mindig is nyomás van, hogy sikeres legyen az autósportban. A világ legnagyobb autógyára vagyunk, azt várják tehát tőlünk, hogy sikeresek legyünk az autósportban, ez természetes. A Yaris WRC projekt elején vagyunk jelenleg, de természetesen magasra tette a mércét csapatunk és nagyok az elvárásaink az új éránkra.

- A gyártók elkezdtek érdeklődni a rali világbajnokság iránt ismét, mit gondol, miért van ez így?

- A Toyota nevében tudok csak beszélni, de remélem, hogy más új gyártókat is láthatunk, akik érdeklődnek a rali világbajnokság után. Ami a Toyotát illeti, megfelelő volt az idő a rali világbajnoki visszatérésre, az jól illeszkedik a vállalat filozófiájához és a jelenlegi szituációhoz. Mindannyian ismerjük a rali világbajnokság potenciálját és azt a szenvedélyt, amit ez ébreszt. Bármilyen sport, ami ilyen szintű szenvedélyt tud generálni, érdekes egy gyártó számára.

 

Andrew

 

2015. május 11.