Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Makinen a Toyota rali világbajnoki programjának vezetője

 

Makinen a Toyota rali világbajnoki programjának vezetője

A négyszeres világelső Tommi Makinen lesz a Toyota rali világbajnok csapatának vezetője, amikor a japán gyár 2017-ben visszatér a sportágba.

A csapat Toyota GAZOO Racing néven fog futni, elnöke pedig a Toyota Motor Corporation-nél is hasonló pozíciót betöltő Akio Toyoda lesz.

A közlemény, amit kedden reggel adott ki a Toyota Japánban, nem tesz említést a Toyota Motorsport GmbH-ról, holott a Toyota Motor Corporation által birtokolt részleg jelentette be a világbajnoki visszatérést január 30-án azzal a kommenttel, hogy az autót teljes egészében a kölni technikai központban fejlesztik és építik.

A Yaris World Rally Car fejlesztése és próbálgatása már a bejelentés előtt megkezdődött, a teszteket Sebastian Lindholm és Stephane Sarrazin folytatták vele, a TMG a jövőre koncentrálva ugyanakkor Eric Camillivel és Teemu Suninennel is szerződést kötött fejlesztési pilótaként.

Makinen az 1985 és 2003 között zajló pályafutása során huszonnégy világbajnoki futamot nyert, 1996-tól pedig sorozatban négyszer avatták világbajnokká. Visszavonulását követően a Tommi Makinen Racing üzemeltetésébe kezdett, csapata tavaly épített egy GT86-ost Toyoda részére, amivel ők ketten egy demonstrációs futást is csináltak a Finn Rally-n.

Toyoda azt nyilatkozta, boldog és izgatott, hogy Makinen vezeti majd a csapatot. „2013-ban találkoztam először Tommival. Akkor az instruktorom volt, segített, hogy fejlesszem a vezetéstechnikámat. Végül sokkal többre tanított meg. Megmutatta a ralisport varázsát és a kapcsolatot a járműfejlesztés és a ralisport között” – mondta el az elnök.

„Tomminak gazdag tapasztalata és friss ötletei vannak a járműfejlesztés terén, mindkettő érték lesz számunkra. Miután beszéltem Tommival, úgy éreztem, együtt akarok vele dolgozni, azt akarom, hogy segítsen nekünk az autók jobbá tételében, ez volt az, amiért a segítségét kértem ebben a projektben. Azzal, hogy mögöttünk áll Tommi, a Toyota teljes gőzzel halad a rali világbajnoki visszatéréssel, valamint azokkal az erőfeszítésekkel, hogy még jobb autókat készítsen” – tette hozzá.

Toyoda arról is beszélt, hogy a visszatéréssel kapcsolatos döntésben az utcai autók fejlesztése is döntő szerepet játszott. „Bármikor, amikor a kormány mögött ülök, azt gondolom, az út teszi az autót. Ahhoz, hogy a Toyota még jobb autókat készítsen, az összes létező mindenfajta útról kell, hogy legyen érzésünk. A ralisport megköveteli, hogy mindenféle úton menjünk, amit az ügyfeleink minden egyes nap használnak, és úgy hiszem, ez a tökéletes tréningtevékenység, ami végső soron hozzájárul a termékeink megerősítéséhez. A ralisport csúcsaként a rali világbajnokság a legjobb útja, hogy megtapasztaltjuk az utakat szerte a világon – ez az, amiért a Toyota visszatár a rali világbajnokságra.”

 

Andrew

 

2015. július 7.