Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - A Toyota újragondolt ralis projektje

 

A Toyota újragondolt ralis projektje

 

A Toyota július 7-én jelentette be, hogy rali világbajnoki programjának Tommi Makinen lesz a csapatvezetője. Ezt követően meglepő információk láttak napvilágot, hogy hogyan is folytatódik az egy ideje már futó projekt, a négyszeres világbajnok pedig az érdeklődők kérdéseinek kereszttűzébe került. Ezekre az érintett válaszolt is.

Makinen egy új felépítésű csapat létrehozását tervezi. A beszámolók szerint újra akarja kezdeni a Yaris WRC tervezését, és nem veszi át a Toyota Motorsport GmbH prototípusának terveit. A TMG autója így lényegében félre lett téve már azt megelőzően, hogy a World Rally Car-okra vonatkozó 2017-es szabályok nyilvánosságra kerültek.

Makinen részlege nem csak a World Rally Car-ért, de a tervezett R2-es és R5-ös autókért is felelős lesz.

A tevékenység éppen emiatt elköltözik Kölnből, kooperáció azonban előreláthatóan lesz a TMG-vel az aerodinamika és a motor kapcsán is.

Makinen egy új ralicsapatot akar ambiciózus fiatalemberekkel, akik nagy motivációval és friss ötletekkel rendelkeznek. Annak fő oka, hogy Köln helyett Finnországban lesz a tevékenység az, hogy egy kizárólag a ralisporttal foglalkozó operációt hoznak létre, ami nem része a Toyota szélesebb értelemben vett autósport részlegének.

A tevékenység Makinen jelenlegi subarus műhelyében kezdődik meg, ami Jyvaskylától északra, Puuppolában található. A kezdeti tervezési fázist követően a Toyota rali világbajnoki főhadiszállásának megfelelő helyszínéről a nyarat követően kell, hogy döntés szülessen.

A személyzet verbuválása valójában akkor kezdődhet meg, amikor a csapat főhadiszállásának helyéről döntés születik. A spekulációk szerint a szomszédos Észtországban is lesz toborzás.

A Yaris WRC TMG által eddig tesztelt változatát az új szabályok miatt mindenképpen át kellene tervezni

 

Makinen időterve szerint az új prototípus kocsi a 2015-ös év végén kezdhet el futni, a következő év során pedig folyamatos lesz a fejlesztési munka, hogy a 2017-es rali világbajnoki szezon elején megjelenhessen.

Makinen jelen pillanatban egy maréknyi stábbal rendelkezik, akik az N csoportos Subarukkal kapcsolatos tevékenységekkel vannak elfoglalva Makinen puuppolai otthonának szomszédságában található létesítményben. A Toyota projekthez szükséges becsült létszám valamivel több, mint száz fős.

A fiatal pilóták fejlesztési programjában Mikko Hirvonen és navigátora, Jarmo Lehtinen is részt vesz. Hirvonen minden valószínűség szerint a kocsi tesztelésében is szerephez fog jutni.

Az, hogy az alakulat Toyota GAZOO Raicng névvel rendelkezik, azt jelenti, hogy Akio Toyoda elnök személyesen részt vesz benne, ő lesz a csapat elnöke is.

 

Andrew

 

2015. július 13.