Get Adobe Flash player

Hírek: Citroen C3 WRC 2017 - Lappi az új közegben

 

Lappi az új közegben

Esapekka Lappi a Skodával mindent elért, amit a ralisport második vonalában el lehet érni, Európa- és WRC 2-es bajnok lett, majd a Toyota újonnan megalakult csapatához szerződött, hogy a királykategóriában mérethesse meg magát. 2017-ben még nem teljesíthetett teljes szezont, egy világbajnoki futamgyőzelmet azonban így is sikerült aratnia. A következő szezonban háromszor állhatott a dobogóra, az év végén pedig ötödikként végzett a bajnokságban. A finn pilóta mindezek ellenére elköszönt az alakulattól, a hírek szerint nem jöttek ki jól annak vezetőjével, Tommi Makinennel.

Lappi a Citroen mellett döntött 2019-re, emiatt egy teljesen más közegbe kellett beilleszkednie, hiszen a korábbi két szezonban a finnországi bázissal rendelkező Toyotánál dolgozott egy soknemzetiségű csapatban, ahol szinte mindenki beszélt angolul, ugyanakkor kisebb létszámmal rendelkezett az az alakulat, mint a Citroen Racing. „Az egyik azonnali dolog, amit észrevettem, hogy sok ember van a csapatban” – kezdte Lappi a francia csapattal kapcsolatos észrevételeit. „Úgy gondolom, ez egy olyan dolog lehet, ami a foglalkoztatási törvényekkel függ össze. Franciaországban ezek eléggé szigorúak, nem dolgozhatsz minden órában. Ami az embereket illeti, ez azt jelenti, hogy frissebbek, amikor megkezdik a napjukat, motiváltak, nem fáradtak, jobb a munkájuk minősége, amikor például építik az autókat vagy javítják őket. Ez a fajta hangulat tehát jó. Úgy gondolom, egy jó mód ez.

Megvannak az erőforrásaik, hogy gondolkodjanak az autó sok-sok különböző dolgán, nagy támogatás van, amit korábban nem láttam. Ez az első dolog főként, amit másként csinálnak.

Meglepődtem, hogy mennyi ember beszéli az angolt a csapatban. Azt vártam, hogy kevesebben lesznek. Oké, mondhatjuk, hogy a Toyotánál mindenki beszélt angolul, de úgy gondolom, a skodás időszakban nehezebb volt a csapatszellemet javítani vagy egy jó szinten lenni vele, ha nem tudtál kommunikálni, csak kézzel.

Ez egy nagyon fontos rész a véleményem szerint, hogy kialakítsd a saját csapatod, kezdve a saját szerelőidtől, akik nagyon fogják nyomni akár miattam, akár miattad. Ez az, amiért nagyon örülök, hogy beszélnek angolul… az egyetlen finn, akit hoztam magammal a csapathoz, a navigátorom, Janne Ferm!”

Lappira új munkaeszköze, a C3 WRC is mély benyomással volt annak ellenére, hogy mindössze három győzelmet aratott a gép az első két szezonjában. „Amikor felfedezed az autót a gyárban, láthatod, hogy hogyan építették és tervezték. Sok energiát használtak fel ahhoz, hogy egyszerűvé tegyék a versenyzők számára, hogy változtatni tudjanak dolgokat a szakaszok között. Igencsak lenyűgözött ez. Elcsodálkoztam, hogy miért nem voltak az eredmények jobbak, mivel számomra nagyon nagy potenciállal rendelkezik az autó.”

 

Andrew

 

2019. január 19.