Get Adobe Flash player

Raliautók biztonsága - Loeb a HANS-ra szavazott

 

Loeb a HANS-ra szavazott

A rali világbajnok Sebastien Loeb a HANS, azaz a nyak- és fejvédő rendszert tartja a legjelentősebb biztonsági elemnek a rali világbajnoki pályafutásának kezdete óta.

Loeb elmondta, a’90-es évek végétől jelentős szerepet játszott a ralisport biztonságosabbá tételében a bukócsőtervezésben történt fejlődés és az oldalütközés elleni védelmi rendszer is, de a világbajnokság mezőnye számára 2005-től kötelező HANS a kedvenc innovációja.

Az eszköz, melyet a vállon és a nyak körül hordanak, két szíjjal kapcsolódik a versenyzők sisakjához, azt úgy tervezték meg, hogy egy baleset esetén megakadályozza a fej mozgását, ezzel megelőzve a nyaksérüléseket.

„Úgy gondolom, az első alkalom, amikor teszteltük a HANS-ot, kényelmetlen volt, nem volt könnyű viselni, de hozzászoktunk, és most már nem probléma” – mondta el Loeb. „Biztos vagyok benne, hogy a nagyobb balesetek esetén jó, hogy van. Az oldalütközés ellen védő habról nem tudok mit mondani, de remélem, sosem kell tesztelni.

Nagyon jó, hogy a sportágon belül foglalkoznak azzal emberek, hogy megpróbálják növelni a biztonságot az autóban, ugyanakkor ilyen a ralisport, nem lehet nulla kockázatot elérni – ez nem létezik egy ilyen fajta sportban. A legfontosabb biztonsági eszköz számomra ugyanakkor a HANS. Már nem is gondolkozom a viselésén, de ha anélkül vezetek, furcsa, elveszettnek érzem magam” – tette hozzá Loeb.

 

Andrew

 

2009. április