Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 WRC - Paddon frusztrált Neuville hibája miatt

 

Paddon frusztrált Neuville hibája miatt

Hayden Paddon csalódottságát fejezte ki hyundai-os csapattársa, Thierry Neuville esete miatt, ami a Katalán Rally utolsó előtti szakaszán következett be, és ami miatt fontos pontokat vesztett az dél-koreai márka elsőszámú alakulata a világbajnokság gyártói értékelésében a Citroennel szemben.

Neuville a tizenkilenc kilométeres pratdipi gyorsasági felénél csúszott le az útról egy balos kanyarban, és vesztett csaknem öt percet. Paddon egészen addig készen állt, hogy maga elé engedje csapattársát, így segítve a Hyundai Motorsport pontjainak gyarapodását. Az új-zélandi éppen ezért meglehetősen feldúltan nyilatkozott a szakasz céljában: „Nem tudom, miért ment le az útról. Abszolút nincs oka nyomni. Úgy néz ki, hogy a féktávon akadt fenn. A pozíciót kellett volna csak tartania. A munkánkat tette most csak nehezebbé, hogy küzdjünk a Citroennel. Hihetetlen. Ez egy csapatsport.”

Paddon ekkor még nem tudhatta, hogy nem saját hibából rontott márkatársa. „Tönkrement az erőátvitel a fékezés alatt. Amikor ráléptem a gázra, kicsúsztunk. Megpróbáltam visszajönni. Megpróbálunk célba érni ilyen módon is” – mondta el Neuville.

Végül kiderült, hogy egy féltengely törött el a belga i20 WRC-jében. Erről értesülve Paddon már másképp beszélt a befejező szakasz beírójában. „Meg fogjuk nézni a sorrendet visszaúton a szervizbe. Talán meg is állhatok és piknikezhetek is valahol? Elnézést kérek, ha kicsit kemények voltak a szavaim Thierry-vel szemben – úgy tűnik, műszaki problémája volt” – mondta a Hyundai tehetsége.

A megállás azonban értelmét vesztette, hiszen Neuville jókora időveszteségének köszönhetően beférkőzött kettejük közé Martin Prokop. A belga végül a nyolcadik helyen fejezte be a viadalt, a Hyundai Motorsport pedig négypontos hátrányba került francia riválisával szemben a sorozat zárófordulója előtt. Paddon hatodikként végzett a spanyol viadalon.

„Frusztráló a teljes csapat számára, nem ez az első alkalom, hogy ilyen történt” – mondta el a Hyundai Motorsport második számú alakulatában versenyző pilóta napokkal később, immár lehiggadva. „Világos, hogy átadjuk neki a pozíciót, úgyhogy nem volt értelme nyomni neki.

A pillanat hevében talán olyan dolgokat mondtam, amiket nem kellett volna. Akkor nem jöttem rá, hogy technikai hibája volt. Ettől eltekintve azonban ez nem olyan nagyszerű a csapat számára. A pontkülönbség ugyanakkora lehetett volna, ha minden a tervek szerint alakul, sajnos azonban vesztettünk ezzel néhány pontot a Citroennel szemben.”

Neuville arról beszélt, az incidens nem az volt, mint ahogyan be akarta fejezni a szerinte egyébként pozitív futamot. „Volt egy erőátviteli gondunk, ami bedobott minket az árokba. Öt percet vesztettünk, a Power Stage-et pedig kétketékhajtással kellett lefutnunk. Szerencsétlen dolog volt, de hála égnek behoztuk a kocsit, és tudtunk nyerni egy pozíciót a végén, hogy nyolcadikként végezzünk” – értékelt a pilóta.

A Brit Rally-n Neuville helyett Paddonnak jut a főszerep a Katalán Rally-n harmadik helyen végző Dani Sordo csapattársaként a gyártói második hely elérésében, hiszen a Hyundai Motorsport már korábban eldöntötte, hogy Neuville utóbbi időben mutatott formája és megcsappant önbizalma miatt helyet cserélnek.

 

Andrew

 

2015. október 29.