Get Adobe Flash player

Az R4-Kit formula - Épülnek az R4-es autók, köztük egy Fiat

 

Épülnek az R4-es autók, köztük egy Fiat

A Nemzetközi Automobil Szövetség R4-Kitre szerződött partnere, az Oreca megerősítette, hogy kitjük felhasználásával több modell is készül. A francia cég a fejlesztést egy Toyota Etios-szal végezte, és miután homologizálásra került a csomagjuk, már meg is vásárolható az. Az Oreca elárulta, Renault Clio, Dacia Sandero, Fiat 500X, Audi A1, Skoda Fabia, Hyundai i20 és Mazda 2 is készül a kit felhasználásával.

Ezek közül a legizgalmasabb modell a Fiat, melyet a szintén gall Milano Racing épít. Ez a csapat nyerte idén az R-GT Kupát Raphael Astier révén egy Fiat Abarth 124-essel, székhelyük mindössze negyven kilométerre van az Orecától, és azzal együttműködve építik a négykerékhajtásos, turbófeltöltéses motorral ellátott autót, ami Fiat MR 500X R4 néven fog futni. A kocsi 2018 utolsó negyedévében teszi meg első kilométereit, ezt követően, a jövő év elején kerül majd piacra. „Nagyon büszke és boldog a teljes Milano Racing csapata, hogy az Orecával dolgozhat az MR 500X R4-en” – nyilatkozták a Milano Racing vezetői, Patrick és Ugo Canavese. „Erősen hiszünk az R4 jövőjében, ez egy ambiciózus és merész projekt, aminek nagy fontosságot tulajdonítunk. Az R4 valós lehetőséget kínál a fiatal pilótáknak, hogy négykerékhajtású autóval versenyezhetnek kontrollált költségvetés mellett. Nemzeti és nemzetközi programokon dolgozunk már 2019-re, és alig várjuk az első versenyeket.”

Ahogyan kiderült, a csapat az Európa-bajnokságot, valamint a francia murvabajnokságot veszi célba a Fiat MR 500X-szel. Az FIA a regionális és a nemzeti bajnokságokban szeretné viszontlátni az új kategória képviselőit, és a francia autósport szövetség is meghozta az álláspontját ezzel kapcsolatban, ők a francia rali kupában, a francia murvabajnokságban, valamint a francia aszfaltbajnokság másodosztályában is lehetővé teszik az R4-es kategóriájú járművek részvételét 2019-től.

Az első R4-Kittel épített autó, a Toyota Etios mindeközben meg is tette első kilométereit versenykörülmények között. A barcelonai székhelyű ASM Motorsport gépét Osian Pryce vezette a spanyol murvás bajnokság egyik futamán, a Rallye Ciudad de Granadán, a bemutatkozás pedig nem sikerült rosszul, hiszen a 25 éves brit pilóta több szakaszgyőzelmet is aratva másodikként végzett a világbajnokságról is ismert Xavi Pons Skoda Fabia R5-öse mögött. A vert mezőnyben több R5-ös autó és egy WRC is található volt.

 

Andrew

 

2018. november 11.