Get Adobe Flash player

Ogier új játéka: a 2017-es Ford Fiesta WRC

 

2016 decemberében jelentek meg az első képek a vadonatúj, 2017-es fejlesztésű Ford Fiesta WRC-ről, melyek fekete-fehéren megmutatták az M-Sport tervezői által a legújabb alkotásukra kitalált aerodinamikai eszközöket.

Fotó: Ryan Suter (JMSPHOTOGRAPHIC)

 

A Katalóniában tartott októberi aszfaltos teszten használt első változathoz képest kis módosítások voltak felfedezhetők csupán: áttervezték az ajtópaneleket, valamint nagyobb lett az első lökhárító levegőbeömlője.

Az, hogy októberben mutatták be az autó konfigurációját, azt jelentette, hogy a brit volt az utolsó csapat ebben a tekintetben. Az első teszten Ott Tanak vezethette a Fiestát.

Fotó: Jaume Soler


A Jaume Soler által készített képeken egy új hátsó szárny tűnt fel, melynek oldalain egy-egy kis szárnyacska található a Toyota Yaris WRC-hez hasonlóan, csak ahhoz képest kisebb méretben.

Fotó: Jaume Soler

 

A szárny két lapból áll, melyeket oldalsó elemek tartanak. A két lap között elég nagy a távolság, a szögük nagy, függőleges elemmel pedig nem rendelkeznek.

Fotó: Jaume Soler

 

A nagy, kétrészes hátsó szárny mellett az új kocsi fő jellemzői az első lökhárító két végén a szárnyacskák, valamint hátul a nagy és kiálló diffúzor.

Fotó: Ryan Suter (JMSPHOTOGRAPHIC)

 

Fotó: Ryan Suter (JMSPHOTOGRAPHIC)

 

A Fiesta az egyetlen olyan 2017-es World Rally Car, mely a hátsó kerekek előtt is használ szárnyakat, mint ahogyan az a felső képeken is látható. Azért tervezték őket, hogy a hátsó tengelyre generáljanak leszorítóerőt, a másik cél pedig az velük, hogy a hátsó fék hűtőjének nyílása felé irányítsák a levegőt, segítve a fék hűtését.

 

Az autó 2017-es szezonban használt konfigurációjának részleteit a Katalán Rally-n készült képek mutatják:

Az első lökhárító és a szárnyak, mint az első sárvédőszélesítések nyúlványai

 


A diffúzor és a szárny hátsó nézetének részletei

 


A Nacho Mateo által a Deutschland Rallye-n készült fotó megerősíti, hogy a diffúzor feletti nyílások

le vannak zárva, tehát egy karcsú diffúzor van csupán

 


A hátsó szárny részletei



Oldalnézet Tanak autójáról az első és hátsó kerekek előtti szárnyakkal

 

Forrás: wrcwings.wordpress.com

 

2017. december 15.

 

Fordította: Andrew