Get Adobe Flash player

Hírek: Citroen DS3 WRC - Hercegek ha találkoznak

 

Hercegek ha találkoznak

A Citroen azzal fejezte ki a Monte-Carlo Rallye-hoz fűződő szoros kötődését, hogy Albert monacói hercegnek ajándékozta a Sebastien Loeb által a 2013-as hercegségi futamon győzelemre vitt DS3 WRC-t.

Loeb 2003 és 2013 között hét futamgyőzelmet szerzett Monte-Carlóban – azaz egy kivételével mindig nyert, mikor ebben az időszakban a viadal a világbajnokság része volt –, ráadásul navigátora a hercegség egyik legkitűnőbb sportembere. A monacói születésű Daniel Elena 78 világbajnoki futamgyőzelmet aratott Loeb oldalán és kilenc világbajnoki címet nyert.

Albert herceg a túraautó világbajnokság Franciaországban megrendezett múlt hétvégi futamán vehette szemügyre a gyűjtemény újabb darabját, amikor meglátogatta a Citroen Racing csapatát. A Paul Ricard pályán Elena kalauzolta körbe őt a boxban, ezt követően pedig egy kétüléses Citroen C-Elysee túraautó jobb oldaláról megtapasztalhatta a versenypályát is Loebbel.

A kaland után Albert herceg elmondta, nagyszerű érzés volt a dolog. „Félelmetes tapasztalat volt ez számomra, szeretném megköszönni Sebastiennek, hogy vette a fáradságot, és vitt az autóval, ami nagyon izgalmas volt. Jól ismertem ezt a pályát, mivel én magam is versenyeztem, de amit ma megtapasztaltam, az valami más volt! Az is nagyon izgalmas, hogy egy rali világbajnokságot nyert Citroen csatlakozik az édesapám által alapított gyűjteményhez, melyet megpróbálok fejleszteni évről évre. Különleges helye lesz ennek.”

A Citroen Racing vezetője, Yves Matton a következőket nyilatkozta: „A Citroen Racingnek szép emlékei vannak a Monte-Carlo Rallye-s részvételekről, nem utolsósorban az első-második-harmadik helyezés, amit Sebastien Loeb, Carlos Sainz és Colin McRae ért el a 2003-as futamon. De az a dolog, amire leginkább fogunk emlékezni Monacóról, Daniel Elena! Ő egyet jelent a csapattal, és egyfajta elismerés felé, hogy egy Citroen DS3 WRC adunk a monacói Top Cars Collection-nek.”

A kérdéses autó a Citroen legsikeresebb DS3 WRC-je. A 7-es karosszériaszámú kocsi pályafutása 2012-ben éppen Monte-Carlóban vette kezdetét, ahol rögtön győzelemre vitte Loeböt és Elenát. A páros ezt követően hét futamot nyert még az autóval (2012-ben Mexikóban, Görögországban, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban, 2013-ban pedig Monte-Carlóban és Argentínában). Amikor ennek a Citroennek ült a volánja mögé, egy kivétellel mindig elsőként állhatott fel a céldobogóra a Loeb-Elena kettős. Az egyetlen kivétel a kilencszeres rali világbajnok páros búcsúversenye a Francia Rallye volt, amit az árokban fejeztek be fejtetőn.

A BN-404-MV rendszámú kocsi a tavalyi német viadalon Dani Sordót is győzelemre vitte, majd tizennégy futamos pályafutása 5240,54 kilométert, kilenc futamgyőzelmet, hatvankét megnyert gyorsasági szakaszt követően 2014 márciusában ért véget Mexikóban – kissé méltatlanul, ahol Kris Meeke kiszakította a futóművét.

Az autó az Albert herceg édesapja, Rainier herceg által alapított Monaco Top Cars Collection részeként nyilvánosan is látható lesz Rolls Royce-ok, Jaguarok, Cadillac-ek és Maseratik mellett a Monaco Fontvieille negyedében található négyezer négyzetméteres kiállító teremben.

 

Andrew

 

2014. április 24.