Get Adobe Flash player

Hírek: Citroen DS3 WRC - Alén és Delecour kipróbálta a Citroen WRC-jét

 

Alén és Delecour kipróbálta a Citroen WRC-jét

Kris Meeke és Mads Ostberg bepillantást kapott a múlt nagyjainak vezetési stílusába, amikor Markku Alén és Francois Delecour kipróbálta a Citroen DS3 WRC-t.

Ostberg Delecour, míg a csapat másik jelenlegi pilótája, Meeke Alén mellé ült be a francia gyár Citroen Racing Experience elnevezésű médianapján, melyet a Citroen Racing clermont-ferrandi bázisától nem messze, a Circuit d’Issiore tesztbázison rendeztek meg.

A négyszeres világbajnoki futamgyőztes Delecour és az 1978-as FIA kupát, az egyéni világbajnoki cím elődjét megnyerő Alén murván vihették táncba a Citroen jelenlegi csúcskategóriás raliautóját. Meeke elismerte, lenyűgöző volt megfigyelni a versenyzéstől 1993-ban visszavonult finnt közelről.

„Markku a sportág egyik legendás alakja. 63 éves, de azonnal érezni, megvan a képessége és tudja, mit kell csinálni az autóval” – mesélte az ír pilóta. „Nem vagyok egy jó utas, de fantasztikus egy olyannal összeülni, aki meg tudja hajtani a kocsit és teljesen jól csinál mindent. És briliáns volt látni rajta azt a nagy örömöt.”

Mielőtt beültek volna a DS3-ba, Meeke hosszasan magyarázta Alénnek, milyen vezetési stílusra van szükség ahhoz, hogy a modern WRC-kből a legjobbat lehessen kihozni. A citroenes érdekesnek találta, hogy mennyire ellentétes stílusra volt szükség a ’80-as években, amivel akkoriban tizenkilenc futamgyőzelmet is tudott szerezni Alén.

„Érdekes dolog volt Markkuval beszélgetni” – mondta Meeke. „Fejben még mindig látja a gödröket, a bukkanókat és mindent, és természetesen keresi, hogy hogyan tudja ezeket megoldani. Az autók azonban most már olyan képességekkel rendelkeznek a futómű fejlesztéseknek és minden másnak köszönhetően, hogy könnyedén megbirkóznak ezekkel.

A jelen kor WRC pilótájaként mi már előre programozottak vagyunk, hogy mire képesek az autók. Igen, gyorsabban megyünk a szakaszokon, de ha Markku ’80-as évekbeli, felfüggesztés nélküli kocsiját nézzük, ők ugyanolyan nagy kockázatot vállaltak, mint mi, mivel az autóik nem voltak ennyire alkalmasak a dologra.”

Alén, aki a Finn Rally előtt Helsinkiben megrendezett közönségcsalógatón a Volkswagen WRC-jét is kipróbálhatta, igencsak elégedett volt a teszttel. „Nagyszerű nap volt. A mai autók szuper-fantasztikusak. Tudják, a felfüggesztés hihetetlen, a fékek nagyon gyorsan megállítják a kocsit. Korábban vezettem a Polót is Finnországban, úgyhogy szerencsés vagyok. Hihetetlen autók!”

A Citroen az eseményen a pilóta fejlesztési programjában szereplő fiatal reménységeknek is lehetőséget adott, akik a teljes palettát kipróbálhatták az R1-es DS3-tól kezdve az R3-ason és az R5-ösön keresztül egészen a WRC-ig.

 

Andrew

 

2014. október 7.