Get Adobe Flash player

A ralisport gumiszabályai - Elfogadták a 2011-es gumibeszállítói szabályokat

 

Elfogadták a 2011-es gumibeszállítói szabályokat

Miután a Motorsport Világtanács (World Motor Sport Council) tagjai faxon keresztül leadták szavazataikat, elfogadásra kerültek a 2011-es rali világbajnokság gumiabroncsokra vonatkozó szabályai. Ez azt jelenti, hogy bármelyik abroncsgyártó csatlakozhat jövőre a sorozathoz. Az előírások alapján a nemzetközi szövetség a környezettudatosság mellett szeretné elérni, hogy az utcai használatra és a versenysportra szánt gumik gyártási technológiája között csökkenjen a különbség, és hogy a gyártók helyezzék előtérbe a költséghatékonyságot is.

A gumiabroncs-gyártó vállalatoknak, amennyiben részt kívánnak venni a 2011-es bajnokságban, regisztrálniuk kell magukat. Az FIA legkésőbb 2010. szeptember 15-ig teszi közzé azoknak a cégeknek a nevét, akik a jövő évi világbajnokságra gumit szállíthatnak. Jövőre az összkerékhajtásos autóval nevező versenyzők mindegyikének regisztrált gyártó által készített gumival kell rajthoz állniuk a WRC eseményeken, kivételek ez alól a prioritással nem rendelkező, összkerékhajtásos, N csoportos járművel induló párosok, valamint a prioritás nélküli, kétkerékhajtásos kocsival részt vevők.

Az új szabályok támogatják az esélyegyenlőséget, és nem engedik azt, hogy a költségek növekedjenek. A gumik vonalkóddal lesznek ellátva, véletlenszerűen lesz kiválasztva, hogy az egyes rajthoz állók melyik abroncsot kapják egyazon gyártótól, amit az FIA fog felügyelni. Az előírások rögzítik az árak felső határát, a szezon előtti tesztnapok száma pedig korlátozott. A futamonként felhasználható gumiabroncsok száma nem változik jövőre a jelenlegi szabályozáshoz képest, de 2012-re és 2013-ra csökkenteni kívánják azok számát évente 15-20 százalékkal.

Az idei évben az 1-es és 2-es prioritással rendelkező versenyzők kerékcserénként hat darab új gumit kaphatnak, valamint plusz hatot a shakedown-ra. A 3-as prioritású, illetve a prioritással nem rendelkező indulók kerékcserénként négy abroncsot igényelhetnek, a tesztre ezen kívül még ötöt. A Junior WRC mezőnyében indulóknak 24 gumival kell gazdálkodniuk minden egyes futamon.

 

Forrás: www.rallybuzz.com

 

Andrew

 

2010. augusztus 11.