Get Adobe Flash player

Breen dicséri a Rally2-es Hyundai fejlesztését

A Hyundai Motorsport pilótája, Craig Breen elismerő szavakkal illette a csapat munkáját, melyet a márka legújabb raliautójába, az i20 N Rally2-be fektettek.

Az ír pilóta decemberben három napon keresztül tesztelte a legújabb i20-as modellből készült autót Franciaországban, azt követően, hogy Ott Tanak és Jari Huttunen novemberben próbálhatták ki az R5 helyett immár Rally2-nek nevezett kategóriába tartozó gépet.

Breen tesztjére változatos körülmények között került sor, mehetett száraz és esős aszfalton, havon és jégen is. A versenyző, aki az i20 R5-öt is jól ismeri, hiszen egy ilyen autóval vett részt a 2020-as Európa-bajnokságon, segítve az MRF gyár gumiabroncs fejlesztését, arról számolt be, hogy az új kocsi minden egyes részében fejlődött elődjéhez képest.

„Nagyon-nagyon jó az autó felől jövő érzés” – mesélte Breen. „Megjósolhatóan és konzisztensen viselkedik, ami a tömegközéppontot, a tapadás átvitelét és a kanyarokban a súlyt jelenti. Lévén egy új autó, szabadság van abban, hogy a geometrián dolgozzunk, ez pedig különbséget jelent. Ez egy teljesen új autó, és egy ténylegesen nagy lépés – akkora magabiztosságot ad pilótaként, ami egy nagyon jó dolog. Amikor rendelkezel ezzel, egy kicsit jobban tudod nyomni és jó érzésed van az autótól. Ez az, amink megvan itt.”

A harminc esztendős versenyző az erőforráson végzett munkát is dicsérte, mint például a gázpedál reakciót és a motorvezérlést. A változékony körülmények lehetővé tették, hogy az autó minden aspektusán dolgozzanak. „Amikor száraz és konzisztensek a körülmények, az úthoz tudod hangolni az autót és egyre gyorsabbá tudod tenni, amikor azonban folyamatosan változnak a körülmények és a tapadási szintek úgy, mint itt, az sokkal bonyolultabbá teszi a dolgot. Úgyhogy azzal, hogy megtettük ezeket a lépéseket a beállítások és a sebesség tekintetében, nagyon boldog vagyok” – mondta.

Breen a világbajnokságon a harmadik i20 Coupe WRC-n fog osztozni Dani Sordóval ebben a szezonban, így örülne annak, ha az újdonsággal is rajthoz állhatna időnként. „Meglátjuk, mikor kerül homologizálásra, de boldog lennék a lehetőséggel, hogy mehessek vele.”

A Hyundai Motorsport ügyfélszolgálati részlege által épített autót elsőként a márka WRC 2-es pilótái, Oliver Solberg és Ole Christian Veiby viszik csatába, erre 2021 nyarán kerülhet sor, a várakozások szerint ekkor kapja meg a homologizációt a Hyundai i20 N Rally2.

 

Andrew

 

2021. január 14.