Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Puma Rally1 - Túl az első Rally1-es teszten az M-Sport

 

Túl az első Rally1-es teszten az M-Sport

 

Sikeresnek nevezte a következő generációs csúcskategóriás Ford raliautó első murvás próbáját az M-Sport.

A brit alakulat a múlt héten végezte el a 2022-es technikai szabályok szerint épült Rally1-es autójának rendszerellenőrzését, pár nap elteltével, kedden reggel pedig már a greystoke-i erdőben, a csapat állandó tesztpályáján találta magát a hírek szerint még csak öszvérautónak tekinthető gép.

Malcolm Wilson elégedett volt az első próbákkal. „Nagyon korai napok ezek még, valójában ez a kezdeti teszt volt, de jól ment” – nyilatkozta az M-Sport ügyvezetője. „Az volt a szándékunk mindig is, hogy ezen a héten ott legyen az erdőben, úgyhogy az, hogy ott volt abszolút időben, nagyszerű dolog a csapat számára, és egy valódi demonstrálása annak az erőfeszítésnek, amit beletett mindenki.”

Amikor a kocsi teljesítményéről kérdezték, Wilson a következőket válaszolta fiára hivatkozva: „Jónak kell lennie. Matthew vonalban volt, és mondta nekem, mennem kellene, hogy lássam. Ezek voltak a szavai: ’Nagyon lenyűgöző’.”

A 2022-es technikai szabályok – melyek a rali világbajnokság történetében először írják elő a hibridhajtást – visszaröptetik a csúcskategóriás autókat az ötfokozatú sebességváltókhoz, az aktív középső differenciálművet pedig nem lehet használni a továbbiakban. Az M-Sport autója tehát már a vadonatúj erőtáviteli rendszerrel futott Greystoke-ban.

„Teljesen új az autó a jelenlegi Fiesta WRC-hez képest” – magyarázta Wilson. „Nyilvánvaló, hogy az alapmotor megmarad erről az évről, ezt kivéve azonban nincs semmi, amit átviszünk. Új a felfüggesztés, új a geometria, az elektronika, minden. Ez az, ami miatt fontos, hogy legyen elvégezve némi korai teszt és a lehető legtöbb kilométert tegyük meg, csak hogy lássuk, hol állunk mindennel. Nagyon elégedett vagyok, és várom már, hogy lássam magam is.”

Az értesülések szerint az autó – melynek véglegs típusáról továbbra sincs bejelentés – az első két, laza felületen zajlott tesztnapja során közel négyszáz kilométert tett meg.

 

Andrew

 

2021. március 19.