Get Adobe Flash player

Adamót lenyűgözte csapata feltámadása

A Hyundai Motorsport igazgatója, Andrea Adamo üdvözölte csapata magatartását, miután a rali világbajnokság számukra kudarccal zárult 2021-es szezonnyitóját követően felálltak és győzelmet arattak a második fordulón, az Arctic Rally Lapland-on.

Adamo jobb teljesítményt várt csapatától a finn viadalon, miután a gyártói címvédésüket követően rosszul kezdődött számukra az új idény Monte-Carlóban, ami véleménye szerint a kiégés eredménye volt.

A Rovaniemi központú futamon, a világbajnokság egyetlen teljes egészében havas versenyén Ott Tanak remek teljesítményének köszönhetően győzelmet aratott a dél-koreai márka, Thierry Neuville pedig egy újabb dobogós helyezéssel folytatta erős szezonkezdését.

Pedig nem úgy kezdődött a verseny, ahogyan Adamo megálmodta. „Valami mindig van, amivel kapcsolatban azt kívánod, bárcsak máshogy csináltad volna, vagy vannak ötleteid, amivel kapcsolatban azt kívánod, bárcsak lehetőség lett volna leteszteni. Ami azonban jó, hogy elkötelezett embereket látok” – nyilatkozta a szakvezető még a rajt előtt azzal kapcsolatban, hogy a tervek szerint zajlott-e a felkészülés. „Remélem, jobb lesz a helyzet, mint ami Monte-Carlóban történt. Megvan a mód mindig, hogy megpróbáld jobban csinálni a dolgokat, olyan azonban a karakterem, hogy nagyon nehéz azt mondanom, boldog vagyok a csapat Arctic-ra történt felkészülésével. Az azonban a munkánk – és az elkötelezettségünk –, hogy a győzelmekért és a küzdelemért vagyunk a rali világbajnokságon.”

Tanak a versenyen rögtön az élre állt, és nem is engedte ki a vezetést a kezei közül, nehézségek azonban akadtak az alakulat háza táján, amiken felül kellett kerekedni, beleértve Neuville és az új navigátora, Martijn Wydaeghe kommunikációs gondjait.

Craig Breen ugyanakkor az i20 Coupe WRC-vel küszködött, amivel a tavaly szeptemberi Észt Rally óta először versenyzett a világbajnokságon, így a csapatnak a végére kellett járnia a problémának, hogy segítsen az ír versenyzőnek. Miután vasárnap a gyűjtőben alaposan kielemezték az adatokat, kiderült, hogy Breen vezetési stílusa nem felel meg az autónk.

„A versenyt követően amit boldogan tudok elmondani, az az, hogy azt láttam, az emberek ugyanazzal a megközelítéssel tették a dolgukat, mint amilyennel tavaly rendelkeztünk, és ez tette lehetővé Észtországtól kezdődően, hogy valóban visszaküzdjük magunkat és megnyerjük a gyártói világ bajnokságot” – kezdte értékelését Adamo az Arctic Rally Lapland-ot követően még 2020-ra visszautalva.

„Különböző okok miatt nem voltunk elég jók, hogy lehetővé tegyük a versenyzőinknek, hogy az egyéni címért küzdjenek. Különböző okok miatt nem teljesítettünk a Monte-Carlón. Nem a teljesítmény tekintetében, hanem a megközelítésben, ahogyan tennünk kellett volna, és először is magamat kérdőjeleztem meg.

Ténylegesen úgy gondolom, hogy itt olyan módon készültünk fel a versenyre, ahogyan szoktunk, és olyan módon, ahogyan fel kell, azzal az elkötelezettséggel, amire szükség van. Monte-Carlo után szükség volt a pihenésre is, mivel egyes embereim nagyon fáradt volt. Meg kell mondanom ugyanis, hogy Észtországtól kezdődően az embereim keményen dolgoztak – nem mentek haza hosszú időn keresztül, hónapokig nem látták a családjukat, gyerekeiket és így tovább. Időnként ilyen szemszögből kell kezelnem a dolgokat.

Monte-Carlo után azt mondtam, csak a győzelem lesz elég, hogy lehetővé tegye számunkra, hogy olyan szintre térjünk vissza, ahol lennünk kell. Fókuszáltabbnak és felkészültebbnek kellett lennünk. Elképesztő munkát végzett a csapat, az eredmény pedig ezt tükrözi. Megértettük a hibáinkat, először is én, és olyan módon válaszoltunk erre, ahogyan kell.”

 

Andrew

 

2021. március 3.