Get Adobe Flash player

Audi raliautót mutatott be az EKS JC

Az újonnan alakult EKS JC csapat – mely két rallycross világbajnok csapatból, az EKS-ből és JC-ből jött létre – új projektet mutatott be 2021 márciusának elején, aminek gyümölcse az Audi A1 quattro Rally2.

Az EKS a 2014-es rallycross világbajnokságra a saját maga által épített Audi S1 EKS RX autóval nevezett, mely a sportág modern érájának egyik legsikeresebb masinájává vált.

„Amikor bemutatták az újgenerációs Audi A1-et, tudtuk, hogy valamit építeni akarunk belőle. És miután mindenki ismeri a ralisport iránti szenvedélyemet, hamar világossá vált, hogy egy raliautót fogunk építeni” – mondta el Mattias Ekström csapattulajdonos, aki DTM bajnokként és rallycross világbajnokként rali világbajnoki futamokon is indult.

Az EKS JC a Rally Technic-kel, egy dél-afrikai raliautó gyártóval együttműködve építette meg az Audi A1 quattrót, melyhez az Oreca által fejlesztett, az FIA új rali piramisának megfelelően R4-ről Rally2-re átnevezett kitet használták fel. Az autó az FIA előírásai szerint készült, így részt vehet nemzeti és nemzetközi versenyeken.

„Teljesen megépült már az autó, és versenykész, de dolgozni fogunk még a beállítások finomhangolásán” – nyilatkozta Joel Christoffersson csapatvezető. „Havas és murvás specifikációjú tesztekkel fogunk kezdeni, és az év későbbi részében az aszfaltos specifikációra is fókuszálni fogunk.”

Az Audi A1 quattro egy négykerékhajtásos raliautó 263 lóerő leadására képes 1,6 literes turbómotorral, melyhez ötfokozatú szekvenciális sebességváltó kapcsolódik.

„A korábbi junior világbajnok Emil Bergkvist lesz a fejlesztőpilótánk, és a közeljövőben elkezdjük a teszteket. Valamennyi helyi és nemzetközi versenyen is tervezzük a részvételt a 2021-es szezon folyamán” – tette hozzá Christoffersson.

„Jelen pillanatban saját használatra van csak ez az autó, ugyanakkor amint elégedettek leszünk a teljesítményével, bérlésre vagy megvásárlásra fogjuk kínálni más versenyzők számára is” – árulta el Ekström.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy együttműködhettünk ebben a projektben az EKS JC-vel. A Rally2 kit egy különleges ár/teljesítmény egyensúlyt kínál a versenyzőknek, ebben az esetben azonban ez egy legendás márkával és egy pompás karosszéria kittel is egyesül” – mondta Chris Coertse, a Rally Technic igazgatója.


Andrew