Get Adobe Flash player

Úton már a Safari felszerelés

A rali világbajnokság csapatai több mint egy év után készülnek egy újabb tengerentúli versenyre.

Bár a következő három – Horvátországban, Portugáliában, illetve Olaszországban megrendezésre kerülő – forduló Európában zajlik, már a Safari Rally is az alakulatok fejében jár, akik április első hetében elkezdtek összepakolni, hogy felszerelésük nagy részét hajóval küldjék Afrikába.

A rali világbajnokság tizenkilenc év után tér vissza Kenyába – az eseményre már tavaly sor került volna, a csapatok konténerei azonban Mexikóból nem a fekete kontinensre kerültek, hanem vissza, Európa felé vették az irányt a koronavírus járvány okán törölt Safari Rally miatt.

A felszerelések, köztük alkatrészek és szervizeléshez szükséges eszközök, valamint a pályabejáró autók április 12-én kezdték meg útjukat, hogy eljussanak Naivashába, ahol a június 24-27. között megrendezésre kerülő viadal szervizparkja létesül.

Az M-Sport az a csapat, melynek cuccai először hagyták el Európát, a brit alakulat a southamptoni kikötőből küldte Afrika felé első szállítmányát. A Toyota és a Hyundai egy héttel később, a Horvát Rally pályabejárásának második napján teszi ezt meg a tervek szerint.

„Láttuk, hogy mi történt a Szuezi-csatornán nemrég, amikor az eltorlaszolásra került, úgyhogy azt tanácsolták, a lehető leghamarabb indítsuk útnak a szállítmányt, és ez az, amit teszünk” – magyarázta Richard Millener, az M-Sport ralicsapatának vezetője a szállítás megkezdése előtti hét végén a DirtFish-nek. „Ahogyan látható, egy furcsa hely még a világ, ha az utazásról van most szó, úgyhogy boldogok vagyunk, hogy útnak indítottuk a cuccot és hajóra került. Elég izgalmas összepakolni a tengerentúli kitet ismét, hosszú idő telt el a tavalyi Mexikó Rally óta.”

A versenyautókat és bizonyos tartalékalkatrészeket a szokásos módon, a verseny előtt közvetlenül légi úton szállítják a helyszínre a csapatok.

Millener arról is beszélt, hogy fokozott figyelemmel követik az Egyesült Királyságbeli és a kenyai kormányzat koronavírus járvánnyal kapcsolatos határozatait. Kenya jelenleg „vörös listás” Nagy-Britanniában, ami azt eredményezi, hogy mindenki, aki az afrikai országból utazik haza, tíz napos karanténra kényszerül. „Figyeljük ezt, és várunk” – mondta a szakvezető. „Ez minden, amit tenni tudunk. A karantén potenciálisan nehézzé tenné ezt számunkra, de jó néhány hónappal vagyunk még az esemény előtt.”

A kérdéses tíz napnyi karantén azt jelenti, hogy csupán egy héttel az Észt Rally rajtja előtt szabadulnának az M-Sport brit munkatársai.

 

Andrew

 

2021. április 12.