Get Adobe Flash player

Feltárult a Rovanpera rejtély

Kalle Rovanpera Portugál Rally-n történt kiállása kérdőjeleket hagyott maga után, mivel a Toyota nem adott érdemi magyarázatot a történtekre. A DirtFish utánajárt, és megkapta a válaszokat.

A fiatal finn két másodperccel maradt el a szakaszgyőztestől a világbajnokság negyedik fordulójának szombat délutáni, tizenharmadik szakaszán, és semmi sem utalt arra, hogy gond lenne a Toyota Yaris WRC-vel. Sőt, úgy tűnt, Rovanpera megtalálta a jó utat az autó beállításaival, hogy aztán elkezdjen feljebb kapaszkodni a hatodik pozícióból.

A viadal leghosszabb, amarantei gyorsaságija következett, ami előtt a közúti szakaszon megállva megcserélték a kerekeket navigátorával, Jonne Halttunennel, majd visszaültek az autóba, és folytatták útjukat a szakasz rajtja felé. Néhány pillanattal később azonban már az ellenkező irányba haladtak, Porto, a szervizpark felé tartottak.

A DirtFish értesülései szerint a páros gondot észlelt a felfüggesztésen, kapcsolatba lépett a csapatával, és úgy döntöttek, feladják a versenyt, mint hogy folytatnák azt. A Toyota GAZOO Racing ralicsapatának technikai vezetője, Tom Fowler nem akart belemenni a részletekbe, azt azonban elismerte, a csapat utasítása volt az, hogy Rovanperáék térjenek vissza a szervizparkba az autóval.

„Kalle küldött néhány képet az autó kérdéses részéről, mi pedig így döntöttünk” – magyarázta Fowler. „Nem csak Portugáliára volt hatása a döntésnek, de mivel Szardíniáig ilyen szűk az idő, az, hogy folytatják és megsérül a karosszéria, bonyolultabbá tette volna azt is, hogy tökéletes állapotba került volna az autó Olaszországra.

Ki kellett volna pofoznunk a karosszériát a második nap végén, hogy rendben legyen, aztán visszaküldeni Finnországba, mielőtt Szardíniára mehetett volna. Amennyiben folytattuk volna, ez ötnapos oda-vissza út lett volna Finnországba, hogy készen álljon az autó Szardíniára. Alapvetően volt egy része a kérdéses területnek, ami a végét járta.

Egy hiba történt az előző szakasz utolsó száz méterén. Rendben volt az autó a közútra, de nem működött volna a szakaszon.”


Andrew

 

2021. június 4.