Get Adobe Flash player

Már a múlté Breen kétségei

Craig Breen összezavarodott kisembernek érezte magát az áprilisi Horvát Rally után, Belgiumban azonban ismét rálelt az igazi aszfaltos énjére.

Amennyiben az ír pilótának választania kellene, hogy melyik a kedvenc felülete a ralisportban, az aszfalt nyerne. Éppen ezért meglepő volt, hogy a 2021-es szezonban a rali világbajnokság körforgásába bekapcsolódó Horvát Rally-n Breen négy és fél perc hátránnyal a győztes mögött nyolcadikként végzett csupán Hyundai i20 Coupe WRC-jével. Az eredménnyel főnöke Andrea Adamo is elégedetlen volt, még úgy is, hogy a pilótának ez volt az első teljesen aszfaltos viadala a 2018-as augusztusában megrendezett Deutschland Rallye óta.

A legutóbbi Ypres Rally-n, 2019-ben viszont győzni tudott Breen. Szerencséjére ez utóbbi remeklés folytatódott a világbajnoki futammá avanzsálódott eseményen, nem pedig a horvát küszködés. A harmincegy esztendős versenyző pénteken vezetett is, a célba pedig négy szakaszgyőzelmet is aratva másodikként érkezett. Mindez megkönnyebbülést jelentett számára. Breen részmunkaidős pilótaként a belga viadalt követően a negyedik legtöbb pontot gyűjtő versenyző egy futamra vetítve 2021-ben, Elfyn Evans mögött pedig a második legjobb átlagos helyezéssel rendelkezik.

„Kellemes, hogy visszajött az érzés aszfalton” – mondta az Ypres Rally első körét követően. „Horvátországban olyan küszködés volt ez, hogy azon kezdtem el gondolkodni, hogy összeáll-e ez még valaha aszfalton ismét, ezen a hétvégén azonban valóban olyannak érzem az autót, mint egy kesztyűt, úgyhogy élveztem.

Az első három szakasz kellemes volt. Az utolsón az R5-ös autóból hoztam némi hülye referenciát, az pedig eléggé más, mint a World Rallly Car az aeróval, amivel rendelkezel és a lehetőségekkel a nagy sebességeknél. Teljesen megsemmisültem Horvátországban, a Power Stage-től eltekintve teljesen le voltunk ott maradva, úgyhogy természetesen hatalmas kétségek voltak.

A tudatomban mélyen tudtam, hogy aszfalton mindig jobb vagyok, mindig is jobban szerettem az aszfaltot, és igen, elég kemény volt látni az eredményeket Horvátországban és azt gondolni, ’jobbak vagyunk ennél, továbbment azonban valami, amiről lemaradtunk?’. Ezen a hétvégén hatalmas előny ismerni az utakat, de még attól az érzéstől is csupán, ami megvan az autóban, tudom, hogy így sokkal jobb.”

Breen mindössze nyolc másodperces lemaradásban zárta az Ypres Rally első napját csapattársa, a hazai pálya előnyét élvező Thierry Neuville mögött. „Amikor valakinek a területén vagy, ő mindig meg tudja találni azt a kicsivel többet” – magyarázta a pilóta. „Horvátország után fontos számomra, hogy ismét megtaláltam a ritmust aszfalton, mivel egy összezavarodott kisember voltam Horvátország után néhány hétig, és az aszfalt az, aminek szerelmese vagyok.

Sokkal inkább aszfalton kapok meg minden élvezetet, minden gyönyört, úgyhogy csüggesztő volt, ami Horvátországban történt, most azonban elnézve az időket, hogy a szakaszidők így jönnek, magabiztossággal tölt ez el ismét.”

Szombaton délelőtt négy másodperc alá csökkent a lemaradás, mivel azonban a Hyundai azt „tanácsolta” a két élmenőnek, hogy tartsák a pozíciójukat, a nap végére felkúszott ez tíz szekundumra, de újabb kétségeket törölt Breen gondolatai közül ez a hátrány is.

„Boldog vagyok, hogy sikerült egy olyan ritmust találnom, hogy olyan 92 százalékon, 93 százalékon tudtam menni” – árulta el a nap végén. „Küszködtem a múltban azzal, hogy megpróbáljak egy megfelelő tempót kezelni – tudok a végső tempón menni, és aztán visszavenni ebből azt az 1,2 másodpercet kilométerenként szupertrükkös néha, ma azonban, főként ma délután sikerült ezt megtennünk.

Ez egy olyan dolog, amivel küszködtem a múltban, ezek rendszerint elég jól szétterítették a dobogós helyezéseket, úgyhogy egymás után kettőt elérni egy olyan dolog, amiben valaha is reménykedhettünk. Természetesnek tűnt minden, az egész hétvége során kellemesnek és nyugodtnak tűnt, és élveztem a vezetést. Nyilvánvalóan elég hamar megalapoztuk azt, hogy végeznünk kell a munkánkat és védeni kell Thierry-t, és ezt tettük, hazahoztuk az eredményt, úgyhogy boldog vagyok.”

 

Andrew

 

2021. szeptember 2.