Get Adobe Flash player

A Prodrive fejleszti a MINI motorját

A Prodrive bejelentette, a BMW Motorsporttal együtt azon dolgoznak, hogy növeljék a teljesítményét a MINI John Cooper Works WRC-ben dolgozó 1,6 literes turbómotornak.

Jason Hill főmérnök, aki a Prodrive által versenyeztetett különböző Aston Martin erőforrások fejlesztéséért volt felelős az elmúlt években, fogja vezetni a feladatra kijelölt csapatot, mely a BMW müncheni mérnökeivel együttműködve dolgozik majd a WRC-kben és a WTCC autókban (World Touring Car Championship – túraautó világbajnokság) szolgáló egységeken.

„A MINI erőforrása szerkezetileg nagyon erős, így van lehetőség az 1,6-os egység teljesítményének növelésére” – árulta el Hill. „Finomítottunk már a motorvezérlésen, a turbófeltöltő és az erőátvitel felügyeletén, így jobban kihasználjuk az erőforrásunkban rejlő lehetőségeket. Hosszabb távon egy új csomagot fogunk készíteni a BMW Motorsporttal közösen, ez mechanikai fejlesztéseket is fog tartalmazni, amivel a jövő év elején nagyot léphetünk előre teljesítmény terén.”

A Prodrive WRC Team vezetője, Dave Wilcock hozzátette, a 2012-es szezon során az egyéb területeken eszközölt változtatások után a motorra helyezik most a hangsúlyt a MINI fejlesztési programjában.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a futómű nagyon jó, ezt az alacsony tapadási körülmények között mutatott teljesítményünk kitűnően példázza” – fogalmazott Wilcock. „Az aerodinamika is jól dolgozik, a kocsi megfelelően bánik a gumikkal, de amíg ezeknek a területeknek a javításával foglalatoskodunk, adja magát, hogy a nagyobb motorerő automatikusan jobb szakaszidőket eredményez. Tudjuk, hogy ez a motor többre képes, a nagyobb teljesítmény lehetővé fogja tenni számunkra, hogy futamgyőzelmet szerezhessünk.

Jasonnal több mint tíz évet dolgoztam együtt a gyorsasági részlegünknél, ha valahol, akkor a motorok terén a Mondeo, a Ferrari 550 és az Astonok esetében is biztosan előnyben voltunk. Az olyan megmérettetéseken, mint amilyen a Le Mans is, a motorteljesítmény a kulcs, és ott Jason erőforrásai három alkalommal is győzelemmel zártak.”

 

Andrew

 

2012. november 2.