Get Adobe Flash player

Katalán Rally 2013 - Kettős győzelemmel világbajnok a Volkswagen

A Katalán Rally 3. napja

 

A szombat esti nagyszerviz után az autók immár a murvaszettekkel várták a Katalán Rally laza talajú szakaszait. A viadal befejező napján hat különpróba teljesítés volt a penzum 139 kilométer hosszban.

A versenyt vezető Jari-Matti Latvala elmondta, az időjárás lehet segítségére abban, hogy az első rajtpozícióból indulva tudjon nyerni a murvás szakaszokon. A finn esőben vagy szélcsendes időben reménykedett. Nos, utóbbi jött be, reggel olyannyira nem mozgott a levegő, hogy a kanyargósabb részeken néha ő is a saját porában autózott. A többieknek ennek megfelelően nagyobb problémát okozott a por annak ellenére, hogy a szervezők a rajtolási időközöket három percre emelték.

Latvala az első körben tíz másodperccel növelte előnyét Daniel Sordóval szemben, de a jóval kedvezőbb útviszonyok között autózó Sebastien Ogier-től kilométerenként csaknem fél szekundumot kapott, így a francia 14,4 másodpercre volt már csak tőle. Thierry Neuville ugyanakkor kiesett a győzelemért vívott csatából. Az M-Sport ifjú titánját előbb a por lassította, majd talán a rossz látási viszonyoknak is köszönhetően defektesre vágta a jobb hátsó kerekét, a kör utolsó gyorsaságiján pedig úgy érezte, gond van a differenciálművével.

Délelőtt két szakaszt is Andreas Mikkelsen nyert, majd leesett az útról, de szerencséjére, ha némi időveszteséggel is, tudta folytatni a versenyt. Apropó, hihák… Mikkelsen értelemszerűen visszaállt az előző napi kalandja után, ugyanez Nasser Al-Attiyah-nak nem adatott meg. A katari szombaton délután a Power Stage-en ötödik sebességi fokozatban esett le az útról mintegy negyven méter mélyre, miközben ötöt bukfencezett az autó. A Fiesta WRC első váznyúlványai összecsuklottak és a kocsi hátsó része is komolyan rongálódott. Szerencsére a legénység nem sérült, de Al-Attiyah-ék azt mesélték, ez volt eddigi legnagyobb balesetük.

Ogier tehát jó úton volt afelé, hogy az előző napi defektből adódó hátrányát ledolgozza és visszaküzdje magát az élre, de azzal ő is tisztában volt, hogy délután a tisztább utakon nem tud már annyit hozni vetélytársain, mint arra délelőtt lehetősége volt. A tizenharmadik szakaszon négy másodperccel volt jobb közvetlen riválisainál, ezzel Sordót meg is előzte. Az utolsó előtti gyorsasági hozta aztán a drámát. Előbb Sordo csúszott le az útról, megsemmisítve a DS3 WRC futóművét és győzelmi reményeit, majd Latvala ért célba lángoló autóval. A spanyol kiesett, míg a finn elindult az utolsó gyorsasági rajtja felé, miután a pályabírók eloltották a meglazult üzemanyag vezeték miatt füstölő Polót.

Latvala végül egy differenciálmű problémával is megküzdve a második helyen ért célba csapattársa, Ogier mögött. Ezzel a Volkswagen az egyéni korona után a gyártói világbajnoki címet is megszerezte, stílszerűen, kettős győzelemmel. A harmadik helyre az egy apró hibát elkövető Mikko Hirvonen érkezett Citroenjével, kihasználva Neuville defektjét. A belga Fordjáról kiderült a szervizben, nincsen baja, változtattak a differenciálmű beállításán, amitől nagyobb lett a kocsi tapadása, de Hirvonent már nem tudta befogni. Evgeny Novikov a hat szakasz során elég sok időt vesztett, de pozícióját meg tudta tartani. Mögötte csapattársa, Mads Ostberg ért célba, aki a nap összesítését nézve a második leggyorsabb volt. Ha a végeredmény nem is, ez a tény az átigazolási szezon közepén igazán jó hír a norvég számára. A délelőtt remeklő Mikkelsen ugyanakkor nem látta meg az utolsó szakasz célját, mivel ezen a napon is leírta a Polo WRC futóművét.

Robert Kubica ismét hozott egy top 10-es eredményt, de ami ennél is fontosabb számára, hogy a WRC 2-es futamgyőzelem egyúttal kategória bajnoki címet is ért. Sepp Wiegand erőátviteli hiba miatt történt kiesése után Yazeed Al Rajhi állhatott fel a dobogós második, Robert Barrable a harmadik fokára.

A WRC 3-ban nem változott a korábbi sorrend, Enrique Garcia Ojeda ünnepelhetett itt, második Mohammed Al Mutawaa, harmadik Mohammed Al Sahlawi lett.

A juniorok ezúttal teljes versenytávot futottak. Ebben a mezőnyben sem változott az előző nap végére kialakult állás, Yeray Lemes nyert hazai pályán Marius Aasen és Sander Parn előtt.

 

A verseny végeredménye:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 3h 33min 21.2sec
2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +32.9s
3. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 13.7s
4. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 33.9s
5. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 1s
6. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 26s
7. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +4m 55.8s
8. Haydon Paddon Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +6m 55.7s
9. Robert Kubica Citroen DS3 RRC +11m 14.1s
10. Abdulaziz Al-Kuwari Seashore Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +13m 26.8s

 

Andrew


2013. október 27.