Get Adobe Flash player

Ralisport ABC - Bajnokság

 

Bajnokság

A világbajnokságon belül a két fő értékelés a versenyzők és a gyártók bajnoksága. A pontszerzés rendszere eltér a kettő esetében.

A versenyzők mindig pontot szereznek, ha egy világbajnoki futamon a legjobb tízben végeznek, ez egyaránt érvényes a pilótákra és a navigátorokra is. Mivel a pilóta év közben új navigátorral is rajthoz állhat, lehetséges, hogy különböző pároshoz kerül a pilóták és a navigátorok világbajnoki címe.

A gyártók, illetve csapatok részére két út lehetséges. Ha gyártóként neveznek – melynek díja 311.510 euró 2014-ben –, minden futamon két World Rally Car-ral kell rajthoz állniuk. Amennyiben WRC csapatként vesznek részt a világbajnokságon, legalább hét futamon kell elrajtolniuk egy vagy két WRC-vel. A nevezési díj itt 43.620 euró 2014-re.

Bármelyik lehetőségről is legyen szó, a csapatnak a rajt előtt meg kell adnia, hogy melyik versenyzői lesznek a pontszerzők. Korábban azt írták elő a szabályok, hogy a csapatnak a világbajnokság minden futamára meg kell jelölnie egy fix versenyzőjét, 2014-től azonban már csak tíz futamon kell ugyanazzal a párossal az egyik autóban rajthoz állni. A másik kocsit vezethetik különböző pilóták.

A gyártói világbajnokságban is a legjobb tíz kap pontot, a futam végi eredménytáblázat azon versenyzőit veszik csak számításba, akiket korábban a csapatok képviselőjeként regisztráltak. Ha tehát valaki a tízen kívüli pozícióban ért célba, de végeztek olyanok is előtte, akik nem gyártói vagy WRC csapat tagok, akkor kaphat pontot.

A pilótáknak, navigátoroknak és a csapatoknak hasonlóképpen kiírják a bajnokságot a WRC 2-es, WRC 3-as kategóriákban is. Mindkét sorozatban hét futamon kell rajthoz állni, a végső értékelésbe a legjobb hat eredmény számít.

A WRC 2-ben az RC2-es besorolású autótípusokkal lehet részt venni, a WRC 3-ban az RC3-as kocsik versengenek egymással.

Az Európa-bajnokságon 2014-től az abszolút értékelés keretében a pilóták, a navigátorok és a gyártók küzdenek meg egymással, és ugyanez a helyzet a kétkerékhajtású, illetve a sorozatgyártású autókkal résztvevőknek is.

 

Andrew