Get Adobe Flash player

Ralisport ABC - Időellenőrző állomás

 

Időellenőrző állomás

Ahhoz, hogy a dolgok az időterv szerint haladjanak, a rendezők időellenőrző állomásokat használnak. Ezek általában a gyorsasági szakaszok előtt, a szervizpark előtt és az után kerülnek felállításra. A navigátorok a menetlevél alapján tudják, hogy az egyes etapok teljesítésére mennyi idő áll rendelkezésükre, ez alapján számolják ki az ideális idejüket. Az ideális idő az a perc, amikor a versenyautónak, a pilótának és a navigátornak meg kell jelennie az időellenőrző állomáson, hogy a menetlevelet kezeltessék. Erre egy percük van, az ideális idő kezdetétől, vagyis annak 0. másodpercétől az adott perc 59. másodpercéig. Ezt nevezzük futópercnek. A versenyzők az ideális idejüket megelőző percben léphetnek be az állomás területére. Ha nem az ideális időben érkeznek, büntetést kapnak, korai érkezéskor 60, késéskor 10 másodpercet minden megkezdett percért. Ezek a büntetések a gyorsasági szakaszon elért időkhöz adódnak hozzá. A gyorsasági szakaszokon elért idők és a büntetések összessége határozza meg a raliverseny végeredményét.

A késések maximális értéke is meg van szabva, külön a két egymást követő időellenőrző állomás közötti késésre és külön a nap során összesen elkövetett késésre. Amennyiben valamelyiket is túllépi valaki, kizárják a verseny folytatásából.

A rendezők a programba iktathatnak áthaladás ellenőrző állomásokat is annak ellenőrzésére, hogy a versenyzők követik-e az etap itinerben kijelölt útvonalat. A menetlevél itt is igazolásra kerül, időbejegyzés nélkül.

 

Andrew