Get Adobe Flash player

Ralisport ABC - Gyorsasági szakaszok

 

Gyorsasági szakaszok

Ez az a hely, ahol az akció történik. A gyorsasági szakaszokon a páros olyan gyorsan megy, ahogyan csak tud, hogy azt a legrövidebb idő alatt teljesítse. Ezeket változatos helyeken rendezik, lehet az egy festői, szőlőtermelő vidéken tartott szakasz, egy távoli murvás különpróba, vagy egy erdei gyorsasági. Rendezhetnek rövid közönségcsalogatót is, melyek működhetnek egyenkénti indítással, de paralel pályákon páros rajtoltatással is. Ezek a városközpontban tartott szakaszok a szuperspeciálok.

A gyorsasági szakaszokat lekordonozzák a verseny megkezdése előtt, hogy más ne juthassanak fel rájuk, csak a versenyzők. Pályabírók ügyelnek minden becsatlakozó útnál és felelősek a nézők irányításáért is.

Mielőtt a gyorsasági szakasz megkezdődne, a biztonsági megbízott és az előfutók, más néven nullás autók végigmennek a pályán, hogy leellenőrizzék a biztonsági feltételeket, de a nézők is innen értesülnek, hogy hamarosan elrajtol a mezőny. A gyorsasági szakasz ezek után kezdődhet meg, elindul a visszaszámlálás az első autónak. A versenyzők nem egyszerre rajtolnak, külön-külön van a rajtidejük. A rali világbajnokságon élmezőnyének ez két vagy három perc, a többieknek egy. A raliversenyzők éppen emiatt nem fej-fej melletti küzdelmet folytatnak, mint a pályaversenyzők, egyetlen ellenfelük a stopper. A repülő cél után 200-500 méterre helyezkedik el a stop állomás, ahol a járművel meg kell állni, hogy a sportbírók rögzíthessék a menetlevélen a duó által elért szakaszidőt.

A gyorsasági szakaszok adott páros által teljesített időit összeadják, ehhez hozzájönnek az esetleges büntetőidők. A versenyt az az egység nyeri, melynek a kevesebb idő van a neve mellett.

A rali világbajnokságon részt vevő gyári versenyzőknek lehetőségük van arra, hogy egy murvakém autót végigküldjenek az aszfaltfutamok gyorsasági szakaszain, mielőtt a mezőny elrajtolna rajta. Erre általában a pályabejáró autókat használják, bennük olyan tapasztalt legénység foglal helyet, mely a páros itinerét az aktuális körülményeknek megfelelően ki tudja egészíteni. A csapatok úgy szervezik a dolgot, hogy a murvakémek a javított itinert még a rajt előtt át tudják adni versenypárosuknak.

 

Andrew