Get Adobe Flash player

Ralisport ABC - Gépátvétel

 

Gépátvétel

A raliversenyt megelőzi az adminisztratív és a technikai átvétel. Előbbi alkalmával a rendezők ellenőrzik, hogy a versenyzők és autójuk rendelkeznek-e minden szükséges dokumentummal, licencekkel, jogosítvánnyal, forgalmi engedéllyel, biztosítással. Minden autónak, mely rajhoz áll a versenyen, technikai átvételen kell átesnie előbb. Ennek folyamán a technikai ellenőrök alaposan átvizsgálják a járművet.

Az ellenőrök legfőbb kötelezettsége ilyenkor az előírt biztonsági berendezések és eszközök leellenőrzése. Ez többfajta eszközre is érvényes, beleértve a versenyzők felszerelését, melyet csak egy meghatározott ideig lehet használni. A technikai ellenőrök megnézik, hogy az olyan felszerelések, mint a biztonsági öv, az ülés, az üzemanyagtartály, a tűzoltókészülékek, a versenyzők overálja, tűzálló alsóruházata, cipője, kesztyűje és sisakja rendelkezik-e az FIA jóváhagyásával és használható-e még. Vannak emellett kisebb dolgok is, melyek ugyancsak fontosak, mint például a két darab övvágó, melyet ahhoz használhatnak, ha a versenyzőket vészhelyzet esetén ki kell szabadítani.

A turbómotoros autók esetében az ellenőrzés során meggyőződnek arról, hogy az előírt méretű turbószűkítőt használják-e. A felügyelők az egyes kategóriákra vonatkozó előírásokat is leellenőrzik, például a kocsi minimális súlyát, ezen kívül meggyőződnek arról is, hogy a jármű nem csorbítja a sportág hírnevét, hogy nincsenek rajta trágár feliratok vagy politikai hirdetések.

Amennyiben a csapat a Rally 2-es szabályt alkalmazza, és kiesése után a következő napon visszaállna a versenybe, a technikai felügyelők ezt megelőzően is megvizsgálják az autót. A leggyakoribb ok, amiért megtiltják a versenygép újrarajtolását, ha az az előző napon balesetet szenvedett és megsérült a bukócsöve.

A technikai ellenőrök a verseny során is ellenőrizhetik az autókat, meggyőződnek arról, hogy a verseny előtt jelöléssel ellátott alkatrészeket, gumikat használják-e a párosok, súlymérést is gyakran végeznek. Vizsgálatra a célba érés után is számítani lehet.

 

Andrew