Get Adobe Flash player

Ralisport ABC - Lebonyolítás

 

Lebonyolítás

A verseny programja az FIA követelményeinek megfelelő formátumú és tartalmú versenykiírásban jelenik meg, ezt az adott ország autósport szövetsége hagyja jóvá. A versenykiírás tartalmazza a verseny összes részletét a nevezni szándékozó versenyzők számára. A rendezők a versenykiírás megjelenését követően sorszámozott végrehajtási utasításokat is kiadhatnak, melyek pontosításokat, kiegészítéseket, a rendezvénnyel kapcsolatos változtatásokat tartalmazzák. A végrehajtási utasításokat ki kell függeszteni a verseny hivatalos hirdetőtáblájára és át kell adni a versenyzőknek.

Ha egy raliverseny több napig tart, szakaszokra és szekciókra bontják azt. A szakasz a verseny azon, legalább hét órás része, melyet legalább hét órás szünet választ el a másiktól. Egy-egy nap általában egy szakaszt jelent. A szakaszt tovább lehet bontani szekciókra, ezeket általában egy kényszerpihenő választja el egymástól.

A kényszerpihenő, más néven gyűjtő állomás időtartama különböző hosszúságú lehet. Ennek az a célja, hogy a kiesett vagy késő versenyzők miatt keletkező időközöket betöltsék. Arra is lehetőség van, hogy a gyűjtő állomáson új rajtsorrendet határozzanak meg, ez az átcsoportosítás. Átcsoportosítást a napok végén alkalmaznak általában, illetve a világbajnoki futamok Power Stage-et megelőző gyűjtőjében. A gyűjtőket időellenőrző állomás előzi meg és követi.

Az etap a verseny két időellenőrző állomás közötti része, ezt a szervezők által meghatározott idő alatt kell megtenni.

A neutralizáció ma már nem igazán használatos fogalom, olyan esetekben szokták alkalmazni, amikor egy adott helyen, például vasúti átjárónál három percnél többet kellett várakozni, mert az hosszú ideig szokott lezárva lenni. A helyszínre ilyenkor kivezényeltek egy sportbírót, aki a három perc feletti időt igazolta a páros menetlevélen.

A világbajnoki futamok szervezőinek 2014-től követniük kell a péntek-szombat-vasárnapi napokon történő lebonyolítást, de korábban ettől el lehetett térni. Az Európa-bajnokság eseményei általában kétnaposak.

 

Andrew