Get Adobe Flash player

Ralisport ABC - Szerviz, szervizpark

 

Szerviz, szervizpark

A szervizpark alapvető fontosságú minden raliversenyen, ez az a hely, ahol a csapatok felállítják sátraikat. A szerelőknek nap közben a időtervben meghatározottak szerint mindössze 15 és 30 perc közötti idejük, a nap végén általában 45 percük van – de ha a következő napon más talajtípuson fognak versenyezni, amihez az autót teljesen át kell alakítani, akkor a rendező 75 perces szervizidőt is adhat – arra, hogy a szükséges szervizeléseket elvégezzék, beleértve az esetleges sérülések javítását is. A világbajnokságon mindössze öt szerelő és egy mérnök dolgozhat az autón egyszerre.

Amennyiben a gyorsasági szakaszok a szervizparktól távol helyezkednek el, a szervezők remote, azaz külső szervizt is a programba állíthatnak, ahol a szervezőknek tizenöt percük van korlátozott javítások elvégzésére. Az előírások pontosan meghatározzák, hogy ebben a távoli szervizben milyen tevékenységek engedélyezettek. Kereket lehet cserélni például, a vizet és egyéb folyadékokat utántölteni, ha besötétedik, a lámpasort felszerelni. Ezen kívül csak olyan tartalék alkatrészeket szabad beszerelni a kocsiba, melyet a páros addig is magával vitt, ekkor tehát a beállításokon sem tudnak gyökeresen változtatni a versenyzők és a szerelők. Engedélyezett, hogy az autó elektromos rendszerére számítógépet csatlakoztassanak ilyenkor, és le is lehet mosni az autót. Mindezt nem több mint négy szerelő végezheti.

A világbajnokságon a nap végi szervizparkok úgynevezett flexi szervizek. Ez azt jelenti, hogy a többautós csapatoknak nem muszáj egyszerre szervizelniük autóikat, azokat egy adott időintervallumon belül külön-külön hívhatják be, tehát erőforrásaikat optimálisabban használhatják ki.

A szervizparkon és a remote szervizen kívül csak a pilóta és a navigátor nyúlhat az autóhoz, ilyenkor azokat a tartalék alkatrészeket és szerszámokat használhatják csupán, melyeket vitték magukkal az autóban. Ha külső segítséget vesznek igénybe, kizárják őket a versenyből.

 

Andrew