Get Adobe Flash player

Hírek: Jipocar Czech National Team - Balesete után az idővel versenyzik Prokop

 

Balesete után az idővel versenyzik Prokop

Finn balesete után az idővel versenyzik Martin Prokop, hogy készen legyen autója a Deutschland Rallye-ra.

Prokop a Finn Rally második napján, a kakaristoi szakasz ismételt teljesítése során törte össze a Ford Fiesta RS WRC-t. A cseh versenyző és navigátora, Jan Tomanek sérülés nélkül megúszta, nem úgy Fiona, az autó, ami olyannyira összetörött, hogy a páros nem is állhatott vissza másnap a versenybe. A kocsit Jyvaskylából rögtön az M-Sport brit bázisára küldték. A Jipocar Czech National Team elismerte, „szoros lesz, hogy időben elkészüljön” a világbajnokság német fordulójára.

„Nehéz pozitív szavakat találni szezonbeli harmadik kiesésünk és a komolyan megsérült autónk után” – mondta a csapat vezetője, Quirin Müller. „Méltányolnom kell ugyanakkor szerelőink munkáját, akik az M-Sportos srácokkal hihetetlen munkát végeztek, és kilencven perc alatt teljesen szétszedték a kocsit, hogy Angliába lehessen szállítani teljes felújításra. A Deutschland Rallye előtt számoljuk most az órákat, mivel nagyon szoros az időzítés. Második autónk készen áll a Slovakia World Rally Team számára, úgyhogy nincsen másik forgatókönyvünk, minthogy finn harcosunk Németországra újra formában legyen.”

Prokop mindeközben elárulta, a tizenegyedik szakaszon történt eset kapcsolatban volt a korábban történtekkel. „Úgy gondolom, a versenynek nagyon jól vágtam neki, mivel a Henning Solberggel történt csatára figyeltem a legjobb privát helyezés érdekében, de megpróbáltam Evans-szal is meccselni. Sajnos az itiner hibái miatt először pénteken reggel csúsztunk be egy bokorba, és azután a pillanat után volt egy kis gondunk a hátsó tengely geometriájával” – magyarázta a Jipocar pilótája.

„Nem adtuk fel azonban a csatát, nyomtuk neki a következő szakaszokon, de aztán jött a harmadik délutáni gyorsasági, melyen egy ugrató után nem tudtam úton tartani a kocsit, és a jobb hátsó kerékkel nekimentünk egy kisebb sziklának. Nagy ütést szenvedtünk, de szerencsére a kocsi elkezdett pörögni, ami fokozatosan nyelte el az energiát. Sem nekem, sem Jannak nem volt fájdalma, de Fiona, az autónk nagy ütést kapott.

Szerelőink az M-Sport embereivel együtt megpróbáltak segíteni, hogy visszaállhassunk a következő napon a Rally 2 szabály alapján. Amikor azonban levettük a kereszttartót, világos volt, hogy a becsapódás eredménye súlyos volt, a karosszéria komolyan megsérült.

Sajnálom a balesetet és hogy ki kellett állnunk, de a verseny hevében jött a kritikus pillanat, amikor volt valami tétje a dolognak és megpróbáltam a határon menni. Ez nem egy szükségtelen vagy a koncentráció hiányának köszönhető hiba volt” – hangsúlyozta Prokop.

Fotó: Jipocar Czech National Team

 

Andrew

 

2014. augusztus 10.