Get Adobe Flash player

Monte-Carlo Rallye 2014 - 1. nap

A Monte-Carlo Rallye 1. napja

 

A 2014-es rali világbajnokság nyitó futamának első napján 125 versenykilométer várt a mezőnyre, a három előírt szakaszon kért kört kellett a párosoknak autózniuk.

Bár a verseny útvonala teljes egészében megújult, a Monte már az első szakaszon a hagyományokhoz hű emberes feladat elé állította a versenyzőket. Vizes és havas utak fogadták az autókat, utóbbira azonban nem igazán számított a mezőny, mivel a jégkémek áthaladása után kezdett el esni az égi áldás. Mindenki az általuk slick-ként emlegetett hagyományos aszfaltgumikra, azoknak szuperlágy változatára szavazott így. A világbajnoki címvédő Sebastien Ogier és Bryan Bouffier is már az első kanyarban nekiment a falnak, de mindketten megúszták, folytathatták. Nem úgy Thierry Neuville, aki a hatodik kilométernél összetörte az új Hyundai i20 WRC hátulját. Ogier sem úszta meg azért olcsón az esetet, autójának bal első felnije eltörött, ami okozott némi vibrációt, de a hátsó futómű is elhajlott kissé. A körülményekről egyébként mindent elmond, hogy Dani Sordo karrierje legnehezebb szakaszaként jellemezte az első gyorsaságit, illetve hogy Sebastien Chardonnet lett a negyedik egy Citroen DS3 R3T-vel. Kisebb meglepetésre Robert Kubica nyerte ezt a gyorsaságit, aki a következő különpróbán duplázott is.

A lengyel ekkor 37 másodperccel vezetett Ogier előtt, de aztán a feje tetejére állt minden. Sordo, Bouffier, Elfyn Evans, Chris Meeke és Jaroslav Melicharek vittek magukkal két szög nélküli hógumit, ezt feltették a harmadik gyorsasági előtt, amivel jókora katapultot hajtottak végre. Bouffier átvette a vezetést, mögötte Meeke és Sordo következett. Kubica visszacsúszott a negyedik helyre, akit Evans és az ezúttal is egy negyedik szakaszidőt felmutató Chardonnet követett a kétkerékhajtású Citroennel. A gyári versenyzők közül a nap felénél Mads Ostberg a nyolcadik, Ogier a kilencedik, Hirvonen a tizenharmadik, Andreas Mikkelsen és Jari-Matti Latvala pedig a tizenhetedik, illetve a tizennyolcadik pozícióból várhatta a folytatást.

A második körre próbált mindenki okoskodni az abroncsokkal. A citroenesek négy hógumival és két szuperlággyal, az M-Sport pilóták és Sordo ugyancsak négy szög nélküli hóguival, valamint két szögessel mentek ki, míg Ogier két szög nélküli és két szöges hógumit rakatott a Polóra, a csomagtartóba pedig két szuperlágy került. A negyedik szakaszt a négy hógumival elrajtoló Latvala nyerte, majd csapattársa percei következtek. A két szuperlágyat menet közben felrakó Ogier bizonyult a legjobbnak a két hátralévő gyorsaságin.

Bouffier megtartotta a vezetést a nap végére is, és elárulta, reggel frusztráló volt úgy autózni a hóban, hogy bent volt a csomagtartóban két hóra való abroncs. A szög nélküli hógumikkal most először autózó Meeke várhatja a második helyről a folytatást kilenc másodperces hátránnyal, akitől a nap meglepetésembere, Kubica mindössze héttizedre van lemaradva. Ogier kapaszkodott fel negyediknek, őt Ostberg, Evans, Latvala, Hirvonen, Mikkelsen és a Ford Fiesta S2000-essel versenyző Olivier Burri követi.

Francois Delecour a gázpedál törése (!) miatt már az első a gyorsasági célját sem látta meg, és Martin Prokop sem jutott sokkal tovább a generátor hibája okán. Az ötödik gyorsasági előtti etapon halkult el Sordo Hyundai i20 WRC-je ugyancsak egy elektromos probléma miatt, a spanyol kiesésével az újonc csapat csomagolhatott is.

A WRC 2-t a Ford Fiesta R5-ösök uralják, Yuriy Protasov, Armin Kremer és Lorenzo Bertelli sorrendben. A WRC 3 egyetlen nevezője, Quentin Gilbert versenyben van még.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Bryan Bouffier M-Sport Ltd Ford Fiesta RS WRC 1h 25min 36.6sec
2. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +38.8s
3. Robert Kubica RK M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +39.5s
4. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +47.3s
5. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 20.7s
6. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 38.6s
7. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +2m 20.8s
8. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 47.2s
9. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +4m 6.2s
10. Olivier Burri Ford Fiesta S2000 +4m 47.4s

 

Andrew

 

2014. január 16.