Get Adobe Flash player

Svéd Rally 2014 - 1. nap

A Svéd Rally 1. napja

 

Immár hagyomány, hogy a Svéd Rally átlátogat a szomszédos Norvégiába. Erre ezúttal a verseny első napján került sor, amikor a hat gyorsaságiból négyet teljesített a mezőny a határon túlon. A nap folyamán az előírt 480 kilométerből mindössze hatvankettőt kellett versenytempóban teljesíteni, viszont ezt szervizlehetőség nélkül. Óvatosan kellett tehát kezdeni a viadalt, az alig havas pályákon pedig óvni a gumikat attól, hogy korán kipotyogjanak belőlük a tapadást biztosító szögek.

A csütörtöki napnak úgy vágott neki a mezőny, hogy Andreas Mikkelsen vezetett, a norvég nyerte ugyanis az előző esti karlstadi szuperspeciált. A Torsby mellett kijelölt új szakaszon azonban már Sebastien Ogier bizonyult a leggyorsabbnak reggel, amivel magához ragadta az első helyet, amit a hatodik gyorsaságiig meg is tartott. A második finnskogeni szakaszon Mikkelsen visszavette a vezetést, de Ogier a befejező gyorsaságin egalizálta csapattársa három szakaszgyőzelmét, és az élen zárta a napot. Előnye 5,8 másodperc a végén az abroncsait óvó Mikkelsennel szemben.

Jari-Matti Latvala küszködött a lassú részeken a harmadik Volkswagennel, az ezeken elvesztegetett időt a gyorsabb szekciókban próbálta visszahozni. Az egy részsikert begyűjtő, de a sebességváltójára panaszkodó finn 12,2 másodperc hátránnyal zárta a napot. A legjobb nem volkswagenesnek Ott Tanak mondhatja magát. A Volkswagen Motorsport pilótái mellett csak az észt tudott gyorsaságit nyerni a nap folyamán, amivel átmenetileg felkapaszkodott a dobogóra. A hosszú időt kihagyó Tanak figyelemreméltó visszatérést produkált tehát eddig a privát színekben nevezett Ford Fiesta WRC-vel, és minden lehetősége megvan, hogy a dobogós helyezésért szálljon csatába, miután csupán 2,6 másodperccel van lemaradva Latvalától.

Az M-Sport pilótája, Mikko Hirvonen és a citroenes Mads Ostberg azonos idővel áll az ötödik helyen, őket a két Hyundai i20 WRC követi Thierry Neuville, Juho Hanninen sorrendben. A 2013-as junior világbajnok Pontus Tidemand várhatja a folytatást a kilencedik helyről, őt a csekély havas tapasztalatokkal rendelkező pilóták, Kris Meeke és Robert Kubica követik.

A WRC 2-es kiírásban nem kis meglepetésre a szaúdi Yazeed Al Rajhi vezet Ford Fiesta RRC-jével, mögötte több mint fél perces lemaradásban két Ford Fiesta R5 várhatja a folytatást, Jari Ketomaa a második, Yuriy Protasov a harmadik.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 39m 56.5s
2. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +5.8s
3. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +12.2s
4. Ott Tanak M-Sport Ford Fiesta RS WRC +14.8s
5. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +22.5s
6. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +22.5s
7. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +32s
8. Juho Hanninen Hyundai Motorsport i20 WRC +42s
9. Pontus Tidemand Ford Fiesta RS WRC +44.6s
10. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +46.3s

 

Andrew

 

2014. február 6.