Get Adobe Flash player

Svéd Rally 2014 - 3. nap

A Svéd Rally 3. napja

 

A versenykilométerek tekintetében a Svéd Rally zárónapja volt a leghosszabb a versenyen. A szervezők 142 kilométer teljesítését írták ki, ezt két körben négy szakaszon futották le az állva maradt párosok, mely során a híres vargaseni gyorsasági is a programban szerepelt a Colin’s Crest-tel.

A két volkswagenes, Jari-Matti Latvala és Andreas Mikkelsen izgalmasnak ígérkező csatája idejekorán eldőlt, amikor utóbbi egy jobb kanyarban megpördült, tolatnia kellett, majd az eset miatt eltömődött hűtő lassabb tempóra kényszerítette. Latvala mindeközben sem ült babérjain, megnyerte az első kör összes szakaszát. A finn az előnyét délután megfejelte még néhány másodperccel, és a céldobogóra győztesként állhatott fel. Mikkelsennek sem lehetett oka a búslakodásra, a második helye élete első világbajnoki dobogós helyezését jelenti, ráadásul a gyártók között is sikerült megrövidítenie a rivális alakulatokat néhány ponttal.

Mads Ostbergnek hat másodperc hiányzott ahhoz, hogy elkapja honfitársát. A Citroen Racing pilótája első dobogójának örülhetett új csapatában,

Mikko Hirvonennek a hétvége folyamán nem volt esélye a győzelemért harcolni, a finnek meg kellett elégednie a negyedik pozícióval. Mögötte egy másik fordos, Ott Tanak, majd az előző napi bakijának köszönhetően visszacsúszó Sebastien Ogier zárt. A Volkswagen Polót három másik Fiesta követte a célban Henning Solberg, Pontus Tidemand, Craig Breen sorrendben. A legjobb tízet az a Kris Meeke zárta, aki egy délelőtti hibázás miatt vesztett sok időt.

Robert Kubica ezen a napon is lecsúszott az útról, de ennek ellenére célba ért, és értékes tapasztalatokat gyűjtött.

A Power Stage-et Ostberg nyerte, amivel három extra pontot zsebelhetett, Latvala második helyével kettő, Ogier a harmadik idejével egy egységet könyvelhetett el. A versenyt követően Latvala átvette a vezetést a világbajnokság pontversenyében.

A WRC 2-ben komoly fordulatok után alakult ki a végeredmény. A reggel még az élről rajtoló Yazeed Al Rajhi hibázott, felborult, így a vezetést Jari Ketomaa örökölte meg. A finn azonban nem tudta megtartani a vezetést, Karl Kruuda az utolsó gyorsaságin hatalmas hajrát vágott ki, és megszerezte a győzelmet. A harmadik helyre Fredrik Ahlin érkezett.

 

A verseny végeredménye:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 3h 0m 31.1s
2. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +53.6s
3. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +59.5s
4. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 27s
5. Ott Tanak M-Sport Ford Fiesta RS WRC +3m 0.5s
6. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +4m 29.9s
7. Henning Solberg Ford Fiesta RS WRC +4m 47.5s
8. Pontus Tidemand Ford Fiesta RS WRC +5m 38.2s
9. Craig Breen Ford Fiesta RS WRC +8m 55.4s
10. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +11m 17.7s

 

Andrew

 

2014. február 8.