Get Adobe Flash player

Mentális tréning - Észjáték: Jari-Matti Latvala mentális tréningje

 

Észjáték: Jari-Matti Latvala mentális tréningje

A redbull.com Christoph Treier mentáltrénerrel beszélgetett, aki Jari-Matti Latvalából győztes „gépet” faragott.

Miután kötélidegzettel megnyerte a Svéd Rally-t, a Volkswagen finn sztárja, Jari-Matti Latvala azonnal kifejtette, sikere Christoph Treiernek köszönhető.

A svájci születésű, de Finnországban élő, a korábban a kétszeres világbajnok Marcus Grönholmot is trénelő Treier 2013 novemberében kezdett el dolgozni Latvalával, és úgy tűnik, technikája hatással is van a finn versenyzőre.

„Sokat segített nekem” – mondta el Latvala a svéd győzelmét követő sajtótájékoztatón. „A mentális tréning, úgy gondolom, minden sportban segíthet.”

A redbull.com leült tehát Christoph Treierrel, hogy kapjon néhány tippet, hogyan is lehet a világ egyik legjobb sofőrjét még jobbá tenni.

 

Fontos az ábrázolás

„Sokat dolgozom képekkel. A Svéd Rally kapcsán például Jari-Mattival azt a képet állítottuk fel, hogy táncol. Ezek a szakaszok ugyanis elég ritmusosak, így azt képzelte, hogy táncol az autójával, ami után egy nagyon jó ritmust tudott találni. Amikor táncolsz, azt finoman, elegánsan teszed, nem pedig erővel. Ez sokat segített neki, ugyanis ha a körülmények nehezek, túl keményen irányítanád az autót gyakran, túl sok erővel.”

 

Gondoljunk örömteli dolgokra

„A versenyzőknek rendelkezniük kell eszközökkel, legfőképpen a lélegzési gyakorlattal, így tudják, hogyan relaxáljanak még akkor is, ha a kocsiban ülnek. Egy másik eszköz az önbizalom növelésére, hogy kulcsszavakat vagy kulcsmondatokat ismételjünk ötször-tízszer. Azt például, hogy ’tudom, nyugodt tudok maradni minden szituációba’. Ha ezt elismétled a verseny előtti héten minden nap tízszer, akkor a versenyen tudatában vagy, hogy minden szituációban nyugodt tudsz maradni, ami sokat segít.”

Önbizalom először, eredmények másodszor

„Sok versenyző azt gondolja, ’ha jó eredményeim lesznek, önbizalmam is lesz’. Ez azonban nem így működik. Először önbizalmadnak kell lenni, ezt követően érhetsz el jó eredményeket. Ez az, ami miatt már novemberben elkezdtünk dolgozni lépésről lépésre Jari-Matti önbizalmán. A másik dolog, amin Jari-Matti még mindig dolgozik, a koncentráció. Az elmúlt szezonban csinált néhány buta hibát a koncentráció hiánya miatt, úgyhogy sokat dolgozunk ezen.”

 

Versenyző nagy mentális erővel? Ő Sebastien Loeb lehet

„Úgy gondolom, Sebastien Loeb volt az egyetlen pilóta, aki nagyon-nagyon erős volt. Elképesztő volt látni, mennyire erős. Sokat beszélgettem vele erről, és biztos vagyok benne, hogy ennek köze van a fiatal korához, amikor tornász volt. A tornában kifejleszted a koordinációt, a koordinációval pedig az agy működését is fejleszted. Az azonban túl késő, hogy Jari-Matti elkezdjen tornázni!”

 

Képzeljük azt, amit szeretnénk, ne azt, amit nem szeretnénk

„Egy pilóta számára alapvető fontosságú, hogy megtanuljon elképzelni dolgokat – az nem lényeges, hogy pályaversenyzésről vagy raliról van szó. Amikor az emberek többsége elképzel dolgokat, olyan képeket állít fel, hogy ’el kell kerülnöm ezt, vagy biztosnak kell lennem abban, hogy nem vesztem el a koncentrációmat ebben a kanyarban és hogy ne felejtsek el korán fékezni itt’. Ez teljesen rossz, mindig arra kell gondolni, hogy mit akarsz csinálni, nem arra, hogy mit nem szeretnél csinálni. Ha beülsz egy taxiba, azt mondod a sofőrnek, hogy hová akarsz menni, nem azt, hogy hová nem. Ugyanezt kell tenned azt agyaddal is, mindig azt kell mondanod az agyadnak, hogy mit akarsz elérni, nem azt, hogy mi az, amit el akarsz kerülni. Ez tényleg segít.”

 

Andrew

 

2014. február 27.