Get Adobe Flash player

Mentális tréning - Latvala azt mondja, az új mentális megközelítés a kulcsa a sikereinek

 

Latvala azt mondja, az új mentális megközelítés a kulcsa a sikereinek

Jari-Matti Latvala elmondta, az Argentin Rally-n aratott győzelme kiemelte a világbajnoki címért folytatott küzdelem érdekében alkalmazott új pszichológia megközelítésének fontosságát.

A dél-amerikai verseny volt az első alkalom, amikor Latvala nyílt csatában győzte le csapattársát, Sebastien Ogier-t. „Ez volt az első alkalom, hogy így győztem le Sebet” – nyilatkozta a Volkswagen versenyzője. „Sokat jelent nekem, hogy ez megtörtént. Ha nem nyertem volna, ha balul sült volna el számomra, akkor a bajnokság nagyon-nagyon rossz lett volna.”

Latvala új trénere, Christoph Treier erőfeszítéseit is dicsérte, mivel úgy érzi, hogy újfajta mentális erővel rendelkezik már. „Christoph segített nekem a hiányzó részletek megtalálásában. Ő segített nekem, hogy hogyan kezeljem az érzelmeket. Amikor Sebastien Loeböt láttuk, ő nagyon nyugodt volt a versenyeken, benn tartott mindig mindent, és sosem hagyta, hogy bármi is befolyással legyen a vezetésére. Én megszerzem néha a vezetést, de idegessé, izgatottá válok, és ekkor hibát követek el. Most máshogy érzem magam, amikor az autóban ülők, erősebbnek érzem magam, tudom irányítani magam mentálisan. Nem hagyom, hogy az érzelmek olyan könnyen befolyásoljanak.”

Latvala arról is beszélt, azon van, hogy egyenletes legyen a teljesítménye, amivel tovább tudja csökkenteni a közte és Ogier között lévő huszonnégy pontos különbséget. „Korábban nyertem versenyeket: egyet itt, egyet ott. Néha úgy nyertem, hogy másnak problémája adódott, de nem sok győzelem volt ilyen. Vagy az a szituáció, hogy van egy jó versenyem, egy balesetem, egy jó verseny, egy baleset. Szeretném most javítani ezt a görbét.”

 

Andrew

 

2014. május 16.