Get Adobe Flash player

McRae Akropolisz sikereinek titka

Colin McRae rekordszámú győzelmet aratott az Akropolisz Rally-n, összesen öt alkalommal ért célba elsőként a görög versenyen. Az a Malcolm Wilson beszél a győzelmek kulcsáról, akinek fordos csapata három sikerhez segítette hozzá a legendás skótot.

„Igen, Colinnak őrült stílusa volt és voltak balesetei amiatt, ahogyan vezetett. De akivel együtt dolgoztam, bármelyik pilótánál nagyobb műszaki hozzáértése és beleérző képessége volt abból a szempontból, hogy mennyire lehet keményen nyomni nehéz körülmények között. Ez az, amiben megmutatkozott hihetetlen tehetsége. Ha megnézzük azokat a versenyeket, amiket velünk nyert – ilyen az Akropolisz, Argentína, a Safari, Ciprus –, a legnehezebb ralik, melyeken erős volt velünk, mivel érezte műszaki oldalról, mennyire bánthatja a kocsit a nehéz körülmények között.”

Wilson két faktornak tulajdonítja ezt. „A természetes képességeinek és a műszaki problémák megismerésének nagyban köszönhető ez. A sebességén kívül ez volt az egyik legjobb tulajdonsága.”

Az Akropolisz Rally Wilson egyik olyan versenye, amit mindig szeretne megnyerni. A múltban ez nyolcszor sikerült.

„A fordos szerződés megkötését követően mindig az volt a célom, hogy az Akropoliszon megszerezzük a győzelmet. A nehéz versenyeket mindig is meg akartam nyerni, mert ezek azok, ahol a ralik, ahol a csapat sokkal nagyobb szerepet játszik. Igazán megnyugtatott, hogy nyertünk Görögországban, szép emlékeink vannak onnan.

Azokban az időkben a versenyek sokkal nehezebbek voltak és mivel voltam pilóta, mindig is élveztem az Akropoliszt, mivel olyan autót kellett csinálni, ami ellenáll az Akropolisz nehézségeinek. Amikor fejlesztettük a Focus-t, úgy terveztük, hogy ne kelljen minden szervizben minden alkatrészt kicserélni, de mindenhol padlógázzal lehessen vele menni. Ez volt az alapja, ez volt, amiből kiindultam.”

McRae az öt görögországi győzelméből egyet, az 1996-ost Derek Ringerrel aratta, a másik négyet (1998., 2000., 2001. és 2002.) Nicky Gristtel. A wales-i navigátor egy másik okot is említett, mely szerint ők ketten keményen dolgoztak, és egy speciális rendszert alkalmaztak a pályabejáráson. „Az 1997-es Safari előtt kidolgoztunk egy, a durva ralikon alkalmazandó rendszert, ami extra részleteket tartalmazott az útfeltételekre vonatkozóan. Ez a rendszer hihetetlenül jól szolgált bennünket a Safarin és természetesen az Akropoliszon is. A rendszer lehetővé tette Colin számára, hogy a lehető leggyorsabban hajtson, de elég lassú legyen ahhoz, hogy ne üsse szét a kocsit. A többi már történelem!”

 

Andrew