Get Adobe Flash player

Latvala: túlterhelődött az agyam

Jari-Matti Latvala huszonnegyedik születésnapja emlékezetesen alakult, de a finn versenyző valószínűleg nem így képzelte azt. Navigátorával, Miikka Anttilával az első három gyorsasági szakaszt követően vezettek a 2009-es Portugál Rally-t, aztán hatalmas balesetet szenvedtek. Egy balos kanyar bejáratánál a partoldalnak csapódtak, ami megdobta őket, a Ford Focus WRC pedig átrepült a túloldali szalagkorláton, majd a hegyen lefelé gurulva tizenhétszer fordult át a tetején, mielőtt megállt volna egy fa tövében.

Latvala a következő viadal előtt, Argentínában beszélt a horrorisztikus esetről, melyet sérülés nélkül úsztak meg.

„Mikor rájöttem, hogy nem tudok minden itiner információt a fejemben tartani, elkezdtem a szememmel figyelni, merre megy az út. Navigátorom, Miikka megtett mindent, amit tudott, amikor észlelte, hogy bajban vagyok. Elismételte a kanyarra vonatkozó figyelmeztetéseket, ahol végül elestünk, de akkor már túl késő volt, nem volt már esélyem, hogy elkerüljem a balesetet.

Az utolsó balkanyarba túl gyorsan mentem be, az autó átugrott a szalagkorláton, és leesett a hegyoldalon.”

A három közül ez volt a szakasz egyik veszélyes helye.

„Az első kettőt biztonságosan teljesítettük, ez volt a harmadik. Ez volt a szakasz utolsó nehéz kanyarja. Normális esetben odafigyel az ember, amikor egy bonyolult hely felé közeledik, de én nem emlékeztem olyan jól ennek az útnak a helyeire. Ez egy olyan út volt, ami új volt nekem idén. Nem bízni az itinerben és szemmel követni az utat nem az, ahogyan ezt csinálni kell…”

 

Andrew