Get Adobe Flash player

Átkelni a vízátfolyásokon

 

Hogyan kelnek át a raliversenyzők a patakokon anélkül, hogy tönkretennék autójukat?

Látványos, amikor egy raliautó megjelenik egy vízátfolyásnál, majd vízfüggönyt húzva átmegy azon. Ha mi magunk megpróbálnánk, összetört hűtővel, beázott motorral végeznénk. Hogyan is csinálják ők?


 

Egy raliversenyen minden tizedmásodperc számít, emiatt létfontosságú, hogy a versenyzők a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban keljenek át egy vízátfolyáson. Mindenkinek megvan erre a maga technikája.

 

Mikko Hirvonen:

„Ha elég sima, akkor normál esetben padlógázon mehetsz rajta át, de természetesen attól is függ ez, hogy milyen mély a vízátfolyás. Ha meredeken érkezel bele, óvatosabbnak kell lenned.”

 

Thierry Neuville:

„Óvatosnak kell lennünk, amikor a vízátfolyás mély. Felengedned a féket előtte. Ha belezuhansz a vízbe az elejével, könnyen tönkreteheted a hűtőt. Állnod kell a gázon, mielőtt belemennél.”

 

Ahogyan azonban a múltban is láthattuk, az egyszerűnek tűnő patakátkelések rejtett veszélyeket is hordoznak magukban, és könnyedén nedves, vizes véget hozhatnak a versenyzőnek.

Alapvető, hogy a víz ne juthasson be a motorba a levegőbeömlőn keresztül az autó átkelése során. Ha ez megtörténik, a motor valósággal beázik. A csapatnak azonban van egy másik eszköze is, hogy megelőzze ezt a problémát. Azt mondják, a legegyszerűbb, de leghatékonyabb mérnöki megoldás csatasorba állítani egy beázás ellen védő eszközt. Míg a csapatok a saját, különféle kiviteleiket használják, a lényege mindegyiknek pontosan ugyanaz. Amikor az autó megközelíti a vízátfolyást, a navigátor megnyom egy kart vagy egy gombot, ami átmenetileg működésbe hoz egy védőelemet az airbox-ban, lezárva annak útját. Ez megakadályozza, hogy víz jusson a motorba. Amikor a kocsi átment a vízátfolyáson, a navigátor kioldja a kart, kinyitja a levegőbeömlőt, a motor pedig újra teljes lélegzethez jut.

Ez egy egyszerű, de hatékony mód arra, hogy a csapatok felülkerekedjenek a vízátfolyások hordozta veszélyeken. A mély és hosszú argentin vízátfolyások miatt a beázás elleni védelem egy olyan dolog, amit biztos, hogy az összes csapat bekészít, amikor Argentínába utazik.

 

Andrew