Get Adobe Flash player

Motorhibák a Hyundai-okban

Mindkét i20 WRC-ben motorhiba lépett fel az Argentin Rally nyitó napjának utolsó gyorsasági szakaszán, így a csapat a nagyobb károk elkerülése miatt Thierry Neuville-t és Dani Sordót is arra utasította, hogy álljanak félre.

Sordo autójában turbóproblémák jelentkeztek reggel, majd délután, az ötvenegy kilométeres ascochingai szakasz első kilométerén újabb gondok adódtak, később kiderült, a kipufogócsonk hibájából. Az utána rajtoló Neuville nem sokkal ezután került bajba.

„Más csapatoktól eltérően a problémáink nincsenek összefüggésben a durva útviszonyokkal” – mondta el Michel Nandan, a Hyundai Motorsport vezetője. „Az első körben Dani autójában a turbófeltöltő és az intercooler közötti összeköttetésen keletkezett lyuk, amit nem tudott megoldani. A motor vesztett egy kis olajat is a turbóprobléma következtében. A szervizben töltöttünk bele olajat, és a negyedik gyorsaságin minden rendben volt. Az utolsó szakaszon aztán kigyulladt a motor figyelmeztető lámpája, és erőt vesztett az autó. Tudott menni, de jobbnak láttuk megállni. Úgy tűnik, hogy ez másfajta probléma, mint ami előtte volt, de addig nem tudjuk biztosan, amíg vissza nem ér az autó” – nyilatkozta Nandan rögtön az eset után.

„Aztán Thierry is arról számolt be, hogy nem húz a motorja. Hagytuk, hogy folytassa egy kicsit arra az esetre, ha egy apró probléma lenne ez, de ahogyan ment, nem tudott megfelelő információkat adni, úgyhogy jobbnak láttuk megállítani a kocsit. Jobb, ha visszajönnek, és alaposan szemügyre vehetjük őket.”

A kudarcok ellenére Nandan nem csalódott, és úgy érzi, vannak már pozitívumok is erről a versenyről. „Azért vagyunk itt, hogy teszteljünk a versenyek során, úgyhogy ez nem egy nagy dráma, ez része a játéknak. Vannak problémáink, de jobb, hogy idén jönnek elő, és meg tudjuk oldani őket, mintha a következő évben lennének.

Összességében úgy gondolom, ez egy pozitív nap volt. Az utolsó szakaszt leszámítva Thierry jól dolgozott. Azt kértük tőle, hogy legyen óvatos, de még így is tudott jó időket futni a többi sráccal összehasonlítva. Pozitívak vagyunk az autó teljesítményével kapcsolatban, de tudjuk, hogy sok a teendőnk és tudunk fejlődni.”

Amikor visszaért a szervizparkba, Neuville autójáról megállapították a szerelők, hogy Sordo délelőtti esetéhez hasonlóan ebben is a turbócső csúszott le.

 

Andrew