Get Adobe Flash player

Ogier-nek nem tetszik a rajsorrend, a többieknek Ogier véleménye - Újabb szópárbaj

 

Miért jobb az első, mint a hetedik?

Miután Sebastien Ogier a hétvégén megrendezett Finn Rally-n ismét csak szót emelt a hátrányos rajtpozíciója miatt. Kris Meeke úgy vélte, a franciának el kellene fogadnia a rajtsorrendre vonatkozó szabályokat és „tenni kellene a dolgát”. Nem ez volt az első eset, hogy a két versenyző éles véleménykülönbségét fejezte ki a témában.

Ogier elsőként rajtolt el a csütörtöki négy, majd a pénteki kilenc gyorsasági szakaszon, melyet követően azt nyilatkozta, a söprögetés sokba került neki, főként pénteken délután, amikorra 19,7 másodpercet vesztett a versenyt vezető csapattársához, Jari-Matti Latvalához képest.

A tizenegyedik szakasz teljesítését követően, ahol 8,3 másodpercet kapott Latvalától, Ogier szavaiból azt lehetett kivenni, úgy érzi, hogy az FIA miatta tesz így a rajtsorrenddel kapcsolatban. A Volkswagen Motorsport pilótája a következőket mondta el a WRC Live-nak: „Mit tudnék csinálni? A versenyem holnap kezdődik, amikor nem leszek már az első. Az FIA szereti, hogyha elsőként megyek a pályán. Talán mindig nekem kellene nyitnom az utat.”

Meeke, aki a kakaristoi szakasz második teljesítése során megelőzte Ogier-t, elmondta, segítségére volt ebben a rajtsorrend, azonban utalást tett arra is, hogy a világbajnoknak el kell fogadnia a szabályokat, melyek a kvalifikációs szakasz – ahol a szakaszidők alapján választhattak rajtpozíciót a prioritásos versenyzők – 2013-as szezon végi megszüntetését követően léptek életbe.

„Seb Ogier sokat beszél a rajtpozícióról” – mondta el egy, a L’Equipe újságírójának, Jerome Bourret-nek adott interjújában Meeke. „Szeretnék egy napon elsőként futni, mivel az azt jelentené, hogy vezetem a világbajnokságot. A szabályok mindenkinek egyformák, ezeket a szezon kezdete óta ismerjük. Csak a dolgát kellene tennie. Ha hetedik akar lenni a bajnokságban és hetedik az úton, örömmel megteheti. Nem mondom, hogy a takarítás nem volt egy faktor számára, mivel nem voltam ott, de el kellene fogadnia, hogy mi van leírva.”

Latvala azt állítja, Ogier-nek nem segít, hogy gyakran hivatkozik a rajtpozícióra. „Biztos, hogy néhány helyen veszt, de mentálisan is rossz ez, mivel ha azon gondolkodik, hogy elsőként időt veszt, akkor még többet fog veszteni.”

Ogier utalt rá korábban, hogy vissza kellene állítani a kvalifikációs szakaszt, mert a jelenlegi szabályok nem fairek és a „bajnokság legjobb pilótáját” büntetik.

Mindeközben az utat szombaton nyitó Robert Kubica megértését fejezte ki Ogier-vel kapcsolatban. „Most már tudom, hogyan érezhet Seb Ogier, mivel nagyobb a tapasztalata ebben. Nehéz elsőként menni. Tegnap elveszettem az autót egy bukkanón, ma elég óvatos voltam emiatt azokon, mert nagyon csúszott az út.”

 

Andrew

 

2014. augusztus 5.