Get Adobe Flash player

Ogier-nek nem tetszik a rajsorrend, a többieknek Ogier véleménye - Ogier: Az átdolgozott szabályok miatt nyitottak lesznek a 2015-ös csaták

 

Ogier: Az átdolgozott szabályok miatt nyitottak lesznek a 2015-ös csaták

A rali világbajnoki címvédő Sebastien Ogier azt mondja, a 2015-ös szabályváltoztatások miatt a koronáért folytatott csaták a szezon utolsó harmadáig nem fognak tiszta képet mutatni.

A rajtsorrendre vonatkozó átdolgozott előírások azt jelentik, hogy a bajnokság éllovasa indul elsőként a futamok első két napján, melynek eredményeként ő találja szembe magát a legrosszabb körülményekkel.

Ogier úgy véli, ez hátrány lesz, bárki is vezeti a pontversenyt és nem fogja lehetővé tenni azt, hogy valaki elhúzzon a bajnokságban. „Nehéz lesz, ha jó rajtot veszel a bajnokságban, mivel utána büntet az, hogy elsőként leszel az úton és elkaphatnak” – nyilatkozta a Volkswagen pilótája. „Végül azonban a legjobb versenyzőnek kell megnyernie a bajnokságot egy jó autóval. Lehet, hogy a bajnokság leginkább a szezon utolsó harmadában kerül lejátszásra, abban pedig biztos vagyok, hogy ez a szabály idén néhány győzelmembe fog kerülni.”

A hyundai-os Thierry Neuville azon a véleményen van, hogy a szabálymódosítás megváltoztathatja néhány versenyző nézőpontját a sorozat első két fordulóján, Monte-Carlóban és Svédországban. „Talán többet lehet kockáztatni ezeken a futamokon” – mondta el a belga. „Oké, mindig nyomjuk neki, de talán még keményebben nyomod és meg nagyobb kockázatot vállalsz, hogy megpróbálj nagyobb előnyre szert tenni, mivel tudod, hogy amennyiben elbuksz és nem szerzel annyi pontot, abban az esetben tulajdonképpen jobb pozícióban leszel – hátrébb –, amikor Mexikóba érünk.”

Ogier egyetért Neuville álláspontjával. „Nem mondanám, hogy nem próbálom meg megnyerni az első két versenyt, csak hogy elkerüljem az utat nyitó szerepét Mexikóban, ez sosem fog megtörténni. Kétségtelen azonban, hogy ez a stratégia bekövetkezhet. A szezon első része nem olyan fontos, mint a múltban. Ha túl jól kezded a szezont és elöl vagy, nagyon sok versenyen leszel hátrányos helyzetben, és nehezebb lesz az életed az idény második felében. Nem szabad megengedni, hogy a többi pilóta túlságosan elhúzzon. Számomra azonban a szezon első része kevésbé lesz fontos, mint a múltban” – zárta gondolatait Ogier.

 

Andrew

 

2015. január 24.